Leesplein

Het Leesplein kun je vinden op de begane grond achter de receptie. Het is de plaats waar je boeken kunt lenen omdat je dat leuk vindt, of omdat je voor Nederlands, Duits of Engels een boek moet lezen. Om de boeken te lenen heb je je leerling pas nodig.
Op dit moment zijn we druk bezig om de mediatheek te veranderen.

Als je er meer van wilt weten, klik dan op hoe ver zijn we?
Uitlenen van materialen heeft zo zijn regels. Het is goed om die eens door te lezen. Klik hier voor de regels

De openingstijden van het Leesplein zijn als volgt:

maandag, woensdag,
donderdag en vrijdag:

dinsdag:


09.30 – 10.00 uur
10.15 – 12.00 uur
12.30 – 14.30 uur
14.45 – 16.30 uur


09.30 – 10.00 uur
10.15 – 13.15 uur

 

Zoals je ziet is het Leesplein in ieder geval alle pauzes open.

Hoever zijn we?

Eigenlijk zijn we wel klaar.

In alle boeken wordt een chip gedaan. Dat is nu klaar, De boeken zijn terug. Ze staan op de planken. Ze zijn ingedeeld in groepen, Binnen een groep staan de leesboeken, de informatieboeken en de boeken voor leerlingen die moeite hebben met lezen op alfabet van de achternaam van de schrijver.
We hebben de volgende groepen:

 1. school en beroep met een blauwe band.
 2. Entertainment en kunst met een gouden band.
 3. Spanning en avontuur met een zilveren band.
 4. Dieren en natuur met een groene band.
 5. Mens en wereld met een paarse band.
 6. Sport en fun met een gele band.
 7. Computers en techniek met een rode band.
 8. Lijf en liefde met een roze band.

De catalogus PC is er. Op deze PC kunnen jullie zien welke boeken er zijn. Als een boek niet hier is kun je ook zien of het in de bibliotheek in Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen aanwezig is. Je kunt inloggen met je Bibliotheeknummer en boeken reserveren

De zelfscan staat er en hij werkt. Hoe je dat moet doe kun je leren door de powerpoint te bekijken op It’s Learning > vakken > leesplein

Leerlingenpasje

Alle leerlingen hebben nu hun pasje. Na enige opstartproblemen werkt het nu. In deze pasje zit een chip. Met deze pasje kunnen de leerlingen boeken kunnen lenen in de bibliotheek op school, maar ook in Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Lunteren Ede en Scherpenzeel. Lenen in andere bibliotheken is een wens van ons en daar wordt ook aan gewerkt.

De website van school

Wat jullie hier lezen is een begin, maar we willen meer. Wat precies is nog niet duidelijk, maar houd de website in de gaten

It ’s learning

Alle leerlingen hebben er een vak bij gekregen: mediatheek. Daarin staat een link naar de catalogus. Daar staan ook de openingstijden van de mediatheek. Je kunt daar ook een PowerPoint vinden over het gebruik van de pasje. Activiteiten van de mediatheek worden daar ook aangekondigd en uitgelegd.
In de toekomst komen daar nog meer PowerPoints of filmpjes met uitleg over inloggen op je leesplein account, hoe je moet inleveren, en hoe je moet verlengen. Activiteiten van het leesplein worden daar ook aangekondigd en uitgelegd.

Aankleding

We zijn aardig rond met de aankleding. Uiteraard hebben we nog wensen, maar het is er nu gezellig. Als jullie ideeën hebben, laat ze horen, wie weet kunnen we er wat mee.

De lijst met dingen die gedaan zijn wordt steeds langer en bij “Wat moet er nog?” verdwijnt steeds meer. Zo hoort het ook.
In alle boeken wordt een chip gedaan. Dat is nu klaar, De boeken zijn terug. Ze staan nu nog in dozen, maar ze komen op de planken. Iedere kast heeft een eigen onderwerp.

De kasten zijn verzet. Er zijn zitzakken aangekomen, maar de planken staan nog leeg.

De catalogus PC is er. Op deze PC kunnen jullie zien welke boeken er zijn. Als een boek niet hier is kun je ook zien of het in de bibliotheek in Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen aanwezig is. Je kunt inloggen met je Bibliotheeknummer (komt nog) en boeken reserveren.

Het uitleen en inleverstation staat er. Er moet nog iets moeilijks gedaan worden met internet, maar daar wordt aan gewerkt.

Uitleen regels

 • Je mag een boek drie weken houden. Als je het boek nog niet uit hebt, kun je het daarna nog een keer verlengen met drie weken. Doe dat verlengen wel op tijd. Zet het in je agenda. Verlengen kost niets.
 • Je mag niet meer dan vier boeken in je bezit hebben.
 • Boeken die je te laat inlevert, kosten geld. Het kost je € 0,10 per dag dat je te laat bent.
 • De mediathecaris kan beslissen om je de boete kwijt te schelden. Je mentor kan daar om vragen, jij niet. “Ik was op vakantie” of “de drie weken waren zaterdag afgelopen en dan zijn jullie niet open” zijn geen goede redenen om je boete kwijt te schelden.
 • Je kunt boeken reserveren. Als het een boek is dat we zelf hebben of dat in Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen is, kost dat niets. Landelijk reserveren kost € 3,20 Je kunt niet meer dan twee reserveringen hebben uit staan. Een boek dat hier op het leesplein is kun je hier afhalen, boeken die ergens anders vandaan komen kun je in de bibliotheek in Barneveld ophalen en moet je ook daar terugbrengen.
 • Herinneringsberichten, reserveringsberichten en inleverattenties per mail of SMS zijn gratis. Dit kun je instellen in “mijn menu” in de catalogus
 • Je pasje is van jouw en van jouw alleen. Als je hem kwijt bent moet je dat melden. Als je het niet meldt en iemand anders leent op jouw pasje boeken, ben jij verantwoordelijk en moet jij de boetes betalen. Als je het meldt ben jij vanaf dat moment niet meer verantwoordelijk. Zo snel mogelijk melden dus.Je pasje is alleen geldig zolang je op De Meerwaarde zit. Als je geen leerling meer bent van De Meerwaarde wordt je pas geblokkeerd. Je blijft wel verantwoordelijk voor eventuele boeken die je daarna nog in je bezit hebt. Inleveren dus vóór je van school gaat.
 • Als je een boek te laat inlevert, kost dat geld. Zolang dat geld niet is betaald, kun je geen boeken lenen. Na drie weken te laat krijg je een herinnerings-e-mail. Als je daar niet op reageert krijg je na weer drie weken een rekening voor dat boek.
 • Als je verhuist of als op een andere manier je gegevens veranderen moet je dat doorgeven aan het Leesplein.
 • Het kan gebeuren dat je een boek kwijt raakt, gestolen wordt of dat het beschadigt (een glas cola er over heen bijvoorbeeld). Dat zal dan vervangen of gerepareerd moeten worden. Helaas kost dat geld en de rekening daarvan is wel voor jou. Wees dus zuinig op de spullen.