MEERweten - week 41 - 2017

09-10-2017

WEEK 41 - 10 oktober t/m 23 oktober 2017

 

WEEKOPENING

SOCIAL MEDIA  
     
  Het is deze week de Week van de Veiligheid.

Bij de dagopeningen denken we na over social media. Het gebruik van social media is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Waarschijnlijk kun je je een leven zonder social media al niet meer voorstellen. We staan deze week stil bij de leuke kanten van social media, maar ook bij de gevaren. We denken na over hoe we op een sociale en veilige manier met social media om kunnen gaan.

 
 

MAANDAG 9 OKTOBER

Van alle tijden

Handelingen 17:21

DINSDAG 10 OKTOBER

Sociaal of a-sociaal

Spreuken 15:4

WOENSDAG 11 OKTOBER

Wat deel je met wie?

Rechters 16:16-18

DONDERDAG 12 OKTOBER

Verslaafd?

2 Petrus 2:19b

VRIJDAG 13 OKTOBER

Houd het leuk!

Lucas 6:31

 

 

AGENDA

 
 

maandag 10 oktober
Week van de veiligheid (t/m vrijdag 14 oktober)

Maandag 9 oktober
Week van de Veiligheid (t/m vrijdag 13 oktober)

Maandag 9 oktober
Voetbal/hockeymiddag leerjaar 2 kader

Dinsdag 10 oktober
Studiemiddag voor personeel, leerlingen vrij vanaf lesblok 3

  Bovenbouw en PrO vanaf 12.30 uur

 Onderbouw vanaf 12.40 uur

Woensdag 11 oktober
Voetbal/hockeymiddag leerjaar 2 GT

Donderdag 12 oktober
Voetbal/hockeymiddag leerjaar 2 basis en 2 PrO

Maandag 16 oktober
Herfstvakantie (t/m vrijdag 20 oktober)

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

AFSCHEID MENEER HEEMSKERK  
     
  Na een loopbaan van 44 jaar, waarvan 40 jaar bij De Meerwaarde, hoopt meneer Heemskerk op 24 oktober a.s. de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken.

Op 1 augustus 1977 startte hij als docent lichamelijke opvoeding bij de Christelijke Technische school Christiaan Huygens, later De Meerwaarde. Naast docent LO, Engels en Nederlands heeft hij o.a. de functies: sectorhoofd onderbouw/zorg, sectordirecteur, directeur onderbouw en onderwijsservicebureau en projectleider rooster vervuld. Daarnaast heeft hij de school vertegenwoordigd in verschillende commissies zoals de commissie Individueel Technisch Onderwijs, de commissie Voortgezet Onderwijs – Speciaal Voortgezet Onderwijs, Leerwegondersteunend Onderwijs en de Permanente Commissie Leerlingenzorg.

Deze indrukwekkende rij van functies en taken geven weer dat meneer Heemskerk veel voor De Meerwaarde heeft betekend.

Op 10 en 11 oktober nemen we afscheid van meneer Heemskerk. Wij danken hem hartelijk voor zijn inzet voor De Meerwaarde in de afgelopen 40 jaar en wensen hem, zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen Gods zegen toe in hun verdere leven.

 
 

EVEN OMRIJDEN VOOR DE NIEUWE HARSELAARTUNNEL  
     
  In het afgelopen half jaar zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van de Harselaartunnel tussen Barneveld en Voorthuizen. De afgelopen negen maanden zijn er kabels, leidingen en de riolering aangelegd.

Voordat ze gaan starten met de tunnel wordt er eerst een tijdelijke overweg aangelegd want de huidige spoorwegovergang verdwijnt (daar komt de tunnel te liggen). Omdat de voor jullie vertrouwde fietsroute straks anders gaat, informeren wij over wat er gaat gebeuren en wat dit voor jou betekent.

Wat gaat er gebeuren?

 • Binnenkort starten ze met de bouw van de Harselaartunnel;

 • De tunnel komt op de plek waar nu de spoorwegovergang ligt;

 • De huidige spoorwegovergang wordt daarom verwijderd. Voor fietsers en voetgangers (niet voor auto’s) wordt een tijdelijke spoorwegovergang aangelegd;

 • Vanaf maandag 16 oktober 2017 moet je gebruikmaken van een omleiding;

 • Vanaf maandag 23 oktober 2017 (de eerste schooldag na de herfstvakantie) kun je gebruikmaken van de tijdelijke spoorwegovergang.

Wat betekent dat voor jou?

Vanaf maandag 23 oktober 2017 (eerste schooldag na de herfstvakantie) moet je gebruikmaken van de tijdelijke overweg.
Je rijdt dan via de Wencopperweg (om het woonwijkje) heen. En dan via de Stationsweg naar Barneveld. De terugweg is precies andersom, maar dan aan de andere kant van de weg.

 

 
 
Doe voorzichtig!

In de afgelopen periode hebben ze de omleidingsroute zo veilig mogelijk gemaakt:

 • Op de Energieweg staan rood-witte blokken waardoor er een speciaal fietspad is gekomen;

 • Op de andere plekken staan strepen om het fietsgedeelte van deze wegen extra aan te geven;

 • Aan alle bedrijven is een brief gestuurd en gevraagd om extra op te letten omdat er de komende maanden per dag heel veel fietsers over dit bedrijventerrein fietsen. Kijk je zelf ook uit?

 • De eerste dagen zetten ze tijdens de schoolspitstijden ook verkeersregelaars in.

Nog even alles op een rij

 • Maandag 16 oktober 2017 Vanaf dit moment moeten alle fietsers gebruikmaken van de omleidingsroute. Tijdens de herfstvakantie kun je via de Parallelweg nog wel over de huidige spoorwegovergang.

 • Zaterdag 21 oktober 2017 ProRail start met de aanleg van de tijdelijke spoorwegovergang. Het treinverkeer ligt helemaal stil. De huidige spoorwegovergang wordt weggehaald.

 • Maandag 23 oktober 2017 Vanaf dit moment moet iedereen gebruikmaken van de tijdelijke spoorwegovergang (de route is dus: Energieweg, Gildeweg, Parallelweg, tijdelijke overgang, Wencopperweg, Stationsweg en v.v.). Zo moet de tunnel er straks uitzien. Je kijkt nu vanuit Barneveld in de richting van Harselaar en Voorthuizen.

Kijk zelf mee tijdens de bouw
Op het Transferium is een webcam geplaatst. Zo kan iedereen – jij dus ook! – de bouw van de tunnel live volgen.
Kijk op www.harselaartunnel.nl voor de link naar de webcam.

Meer informatie

Website  www.harselaartunnel.nl
Mail  harselaartunnel@barneveld.nl
Twitter  @Harselaartunnel
Facebook  www.facebook.com/GemeenteBarneveld
 
 

AANDACHT VOOR LEZEN  
     
  Vorige week is de Kinderboekenweek gestart, die nog tot zondag 15 oktober duurt. Deze Boekenweek is vooral gericht op kinderen van de basisschool.

Maar ook in het voortgezet onderwijs blijft lezen belangrijk! Als kinderen in de brugklas komen, zie je dat ze minder gaan lezen of zelfs helemaal stoppen met lezen. Dit heeft o.a. te maken met andere interesses, de leefwereld die groter wordt, een mobiel waarop je allerlei media kunt volgen.

Lezen wordt vaak als stom en suf ervaren en dat is best jammer. Want wie meer leest wordt beter in taal. Dit klinkt niet alleen logisch, het is ook echt zo. Meer lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven!

Lezen is ook belangrijk voor je toekomst, bij het doen van een vervolgopleiding, bij het vinden van een baan.

In onderstaand schema zie je wat leesbevordering met je doet:
Met 15 minuten lezen per dag, lees je 1 miljoen woorden per jaar en groeit de woordenschat met ca. 1.000 woorden per jaar.

Daarom is het goed dat er op school zoveel tijd en aandacht aan ‘vrij lezen’ gegeven wordt. Op het Leesplein kunnen de leerlingen terecht voor het lenen van een boek, maar ook voor advies over een leuk boek of andere informatie. Leerlingen kunnen ook met hun schoolpas boeken lenen in de bibliotheken van de gemeente Barneveld, ze zijn automatisch gratis lid van die bibliotheken.

Als ouder kunt u het lezen bij uw kind stimuleren, door hem/haar een boek te laten lenen van het Leesplein of de bibliotheek. Werkt u mee?

 
 

DE MEERWAARDE’S GOT TALENT  
     
 

Vanaf 9 oktober is de inschrijving voor de audities
van De Meerwaarde ’s Got Talent 2018 officieel geopend.

Je kunt je inschrijven via het leerlingenportaal op de website. We hopen geen één talent te missen! Ben jij er ook bij?

 
 

DE SCHOOLTEAMS GAAN WEER VAN START  
     
 

Ben jij goed in

Volleybal - Korfbal - Basketbal - Voetbal of Atletiek

en lijkt het je leuk om deel te nemen aan trainingen en
toernooien met het schoolteam?

Schrijf je dan in voor de selectietrainingen.
Inschrijven kan in de sporthal

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

RIK DEN OTTER WINT GOUD OP WK TAEKWONDO  
     
  Rik den Otter (5PEL) heeft dit jaar meegedaan met het WK Taekwondo en heeft een gouden medaille behaald!

Deze medaille heeft hij gewonnen met het onderdeel teamsparren. Een team bestaat elk uit vijf deelnemers die individueel tegen elkaar moeten sparren. De coach bepaalt tegen welke tegenstander iemand moet sparren. Rik heeft met zijn team tegen Argentinië en 2x tegen een team uit Engeland moeten sparren.

De partijen die Rik voor zijn team heeft gespard heeft hij allemaal gewonnen. Rik was al Nederlands kampioen, Europees kampioen en wereldkampioen individueel. Nu komt er wereldkampioen teamsparren bij. Met andere woorden: Rik heeft alles gewonnen wat er te winnen is met taekwondo!

Van harte gefeliciteerd Rik! Alweer een topprestatie om trots op te zijn!
(Rik is de tweede jongen van rechts in het oranje)

 
 

PROJECT 3GT7  
     
  Tijdens de lessen projecttijd zijn wij bezig geweest met het Vincent van Gogh project.

De eerste weken hebben we het vooral gehad over zijn leven en zijn werk. Eerst werkte Van Gogh in Nederland met donkere kleuren en later in Frankrijk gebruikte hij zonnige en lichte kleuren. Ik moest met mijn groep een presentatie houden over de donkere periode. Later hebben we zonnebloemen geschilderd in de stijl van Vincent an Gogh. Hij schilderde namelijk met streepjes, dit worden ook wel toetsen genoemd.

Dinsdag zijn we naar het Park de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum geweest om meer te weten te komen over de geschiedenis van het museum, de natuur en de schilder Van Gogh. We maakten een fietstocht op de witte fietsen door het park. Ook ging er een gids mee die ons van alles vertelde over de natuur, slot Hubertus, de oprichters van het park en de standbeelden. Later die dag gingen we naar het museum om een vragenboekje in te vullen over de schilderijen en de beelden in de tuin. Ik vond het een leerzaam uitje!

Levi Docter 3gt7

 
 

TOEGEPASTE VORMGEVING 3GT  
     
  Vorm en functie, dat is het thema waar we met klas 3gt bij handvaardigheid aan werken.

Er zijn al hele bijzondere ontwerpen gemaakt voor een vaas of schaal. Esmee maakt een schaal voor haar telefoonsnoertjes, Jorn maakt een vaas/schaal in de vorm van een boom om plantjes in te zetten en Amber een vaas in de vorm van een cactus. Voor de basisvorm is gebruik gemaakt van plastic afvalmateriaal. Nu gaan we met papier maché aan de gang! Over een paar weken laten we de resultaten zien!

 
 

EXCURSIE TROTS OP TECHNIEK  
     
  Op vrijdag 29 september hebben we met de klassen 2 van de Techniekroute een fietstour gemaakt langs verschillende innovatieve technische bedrijven in Barneveld.

Dankzij Trots op Techniek Barneveld kregen we de mogelijkheid dit te doen. Een doel van deze excursies is om de leerlingen een brede kijk op techniek te geven. Daarnaast kan het ook zeer motiverend werken als je iemand in een mogelijk toekomstig werkveld bezig ziet. De leerlingen vonden de excursie interessant en verrassend. Vooral de papierloze tekenkamer bij Radine sprak tot de verbeelding.

Maar ook de kolossale windmolengeneratoren bij het nieuwe bedrijfspand van Lagerwey waren indrukwekkend.

Al met al een hele leuke, leerzame middag.

 

We hebben een bezoek gebracht aan:

 • Jansen Poultry Equipment (Barneveld)

 • Shuffle-mix (Barneveld)

 • Radine Barneveld

 • Lagerwey Wind

 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl