MEERweten - week 50 - 2017

11-12-2017

WEEK 50 - 12 december t/m 18 december 2017

 

WEEKOPENING

HET WONDER VAN KERST  
     
  De meeste mensen hebben de kerstboom inmiddels opgezet en overal zie je al weer lichtjes en andere kerstversiering. Een gezellige tijd! Maar waar draait kerst nu écht om? De komende 2 weken kijken we tijdens de dagopeningen naar het kerstverhaal zoals we dat in de Bijbel lezen. Een wonderlijk verhaal, dat ons ook vandaag nog veel te zeggen heeft!  
 

MAANDAG 11 DECEMBER

Jezus' voorouders

Mattheüs 1:1,16

DINSDAG 12 DECEMBER

Wonderlijk!

Mattheüs 1:18,19

WOENSDAG 13 DECEMBER

Goed nieuws

Mattheüs 1: 20,21

DONDERDAG 14 DECEMBER

Immanuel

Mattheüs 1:22

VRIJDAG 15 DECEMBER

Geloof

Mattheüs 1:24,25

 

 

AGENDA

 
 

Dinsdag 12 december
Herkansing periode 1 leerjaar 3 en 4

Donderdag 14 december
Spreekavond leerjaar 3 en 4 (18.00-21.00 uur)

Woensdag 20 december
Kerstviering voor leerlingen

Donderdag 21 december
Kerstviering voor leerlingen

Maandag 25 december
Kerstvakantie (t/m vrijdag 5 januari 2018)

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

KERSTVIERING THE BIGGEST STAR  
     
  Volgende week zijn de kerstvieringen voor leerlingen. Op woensdag 20 december en donderdag 21 december zal de kerstviering in totaal 11 keer opgevoerd worden.

Samen staan we stil bij de geboorte van Jezus Christus. Zijn geboorte werd aangekondigd door een grote ster aan de hemel. We denken na over wat Zijn komst voor ons kan betekenen.

Van je mentor of teamleider hoor je wanneer jij met je klas de viering gaat bezoeken.

 
 

KERSTVIERING PERSONEEL  
     
  I.v.m. de kerstviering voor het personeel van De Meerwaarde vervalt op vrijdag 22 december lesblok 4 en 5.

Voor de leerlingen van de bovenbouw betekent dit dat zij om 12.30 uur uit zijn, voor de leerlingen van de onderbouw is dit 12.40 uur.

 
 

VUURWERK  
     
  We willen met elkaar zorgen voor een veilige school en een veilige schoolomgeving. Het afsteken of bij zich dragen van vuurwerk draagt hier niet aan bij. Daarnaast is het ook wettelijk verboden om vuurwerk af te steken of in bezit te hebben voor de jaarwisseling. Op De Meerwaarde is het dan ook niet toegestaan om vuurwerk mee naar school te nemen.

Verder gelden de volgende regels:

  • Wordt een leerling betrapt op het afsteken of bij zich dragen van vuurwerk op het schoolterrein of rondom de school, dan wordt het resterende vuurwerk afgenomen.

  • De politie wordt ingeschakeld. Er volgt een gesprek met de betrokken leerling.

  • De ouder(s)/verzorger(s) worden door de mentor of teamleider telefonisch op de hoogte gebracht van de melding bij de politie.

  • De kluis en de tas van de leerling worden doorzocht om vast te stellen dat er niet meer vuurwerk binnen de school is.

Omdat we samen willen zorgen voor een veilige omgeving doen we een beroep op u als ouder(s)/verzorger(s) om deze afspraken met uw kind(eren) te bespreken. Op die manier kunnen we het, net als vorig jaar, voor iedereen veilig houden.

 
 

VOGELGRIEP  
     
  De vogelgriep is geconstateerd in Biddinghuizen. Gelukkig lijkt het tot nu toe bij dit bedrijf te blijven. Wel neemt De Meerwaarde een aantal maatregelen.
Leerlingen die van pluimveebedrijven komen hebben thuis natuurlijk wel goed te horen gekregen dat je niet naar andere pluimveebedrijven mag gaan en dat je bepaalde hygiëneregels in acht moet nemen.

Belangrijkste regels m.b.t. pluimveebedrijven:

  • Ga alleen naar een pluimveebedrijf als je toestemming van dat bedrijf hebt.
  • Kom niet naar school met kleding en schoeisel welke in contact is geweest met pluimvee.

Als maatregel hebben we als school besloten, zoals voorgeschreven is door het ministerie, de vogels op te hokken en extra hygiëne maatregelen te nemen. Bezoekers mogen niet in contact komen met pluimvee, watervogels en duiven. Deze dieren zijn afgeschermd van het publiek en leerlingen.

Het Natuurcentrum is vooralsnog open voor bezoekers en leerlingen.
Met de lessen gaan we niet naar pluimveebedrijven.

Op school horen we van leerlingen die gaan kippenvangen in hun vrije tijd. Daar is op zich niet veel mis mee, mits het schoolwerk er niet onder lijdt.

Wanneer de vogelgriep zich verder gaat verspreiden is het van belang dat het kippenvangen niet gebeurt op bedrijven die besmet zijn of van besmetting verdacht worden.

Wanneer je in contact bent geweest met een besmet bedrijf, neem dan contact op met school (receptie: 0342 404777). Je mag dan ten minste 72 uur niet op school komen. Kortom: voorkom ruimen op besmette of verdachte bedrijven.

Zijn er nog vragen?
Neem dan gerust contact op met school (contactpersoon: dhr. E van der Toorn, teamleider Groen).

 
 

GEBEDSGROEP  
     
  Een aantal ouders vormen al jaren een gebedsgroep rondom De Meerwaarde.
Elke 2e vrijdag van de maand komen deze ouders bij elkaar om te bidden voor leerlingen, de school, maar ook voor specifieke situaties die betrekking hebben op het reilen en zeilen binnen de school.

Omdat een aantal ouders hun kinderen van school hebben zien gaan is de gebedsgroep op zoek naar ouders die zich bij hen willen aansluiten om 1x in de maand een uurtje bij elkaar te komen om de school aan God op te dragen.

Interesse? Neem dan contact op met:
Rita van den Hoek: gertenrita@hetnet.nl 
Ester Trouwborst: estertrouwborst@gmail.com 

 
 

BOEKENPRAAT  
     
  Het boek van deze week heet "Internet date" en is geschreven door Marjan van Abeelen. Het is een dun C boek wat makkelijk en vlot weg leest en geschikt is als je dyslexie hebt.

De 14 jarige Kevin heeft via internet contact met Elfie. Elfie is een meisje uit Limburg, die het niet zo op heeft met burgertutjes en gewoon lekker haar eigen ding doet. Zo verft ze bijvoorbeeld d'r haar groen wat grote gevolgen heeft. Kevin blijft via chat met haar contact houden, ze praten over school, vriendjes en muziek. Kortom gewoon zaken waar een puber zich mee bezig houdt. Als Kevins moeder voorstelt om in de vakantie naar Limburg te gaan reageert Kevin enthousiast. Niet omdat hij zin heeft om lange fietstochten te maken met zijn ouders, maar hij wil Elfie graag in het echt ontmoeten. Hoe zal deze ontmoeting gaan?
Is ze echt zo leuk als in de chat of.…..

Nieuwsgierig? Kom dan naar het Leesplein om dit boek te scoren.
Mevr. Kap

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE EXAMENCOMMISSIE

HERKANSING  
     
  Morgen maken de leerlingen die zich opgegeven hebben hun herkansing. De herkansing start om 14.30 uur en op de schermen is te zien in welk lokaal welke toets wordt gemaakt.
 

www.mijneindexamen.nl
De website www.mijneindexamen.nl is een handige website waarin alle informatie over het centraal examen te vinden is op één plek. Elke leerling kan hier een gepersonaliseerd examenrooster maken. Ook is er informatie te vinden over de te gebruiken hulpmiddelen en kun je algemene informatie vinden over het centraal examen. Mijneindexamen.nl is ook beschikbaar als app.

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

LEERHOTEL KLOOSTER  
     
  Op woensdag 29 november zijn we met de leerlingen 4GT Z&W naar het Leerhotel Klooster in Amersfoort geweest. Leerhotel Het Klooster is een hotel, restaurant, congres- en trouwlocatie waar studenten van de Hotelschool Amersfoort worden opgeleid in de gastronomie.

We hebben een rondleiding gehad en een aantal kleine workshops mogen volgen. O.a. een telefoongesprek voeren, een congreszaal klaarzetten met stoelen en de catering die daarbij hoorde.

Om 12 uur kregen we een lunch aangeboden die ons ontzettend goed smaakte. Gemaakt door de leerlingen van het LEER hotel.

Het was leerzaam om te zien hoe de leerlingen daar opgeleid werden. Wij kunnen hiervan leren. Ook al wil je geen horeca opleiding volgen we hebben heel veel indrukken opgedaan.
Docenten Z&W

 
 

SINTERKLAAS  
     
  Op dinsdag 5 december vierde klas 2gt1 het Sinterklaasfeest. Er waren volop leuke cadeaus, surprises en gedichten. Iedereen had erg zijn best gedaan. En het was ook nog eens erg gezellig!  
 

MULTICULTURELE SAMENLEVING  
     
  Bij Maatschappijkunde zijn we bezig geweest met het thema 'de multiculturele samenleving'. We hebben ons verdiept in de vraag waar de verschillende culturen vandaan komen en waarom ze hier zijn.

Daarnaast vonden we dat we moesten proeven wat deze mensen hebben meegebracht aan nieuwe smaken en gerechten.

Het was erg lekker en leuk om de verschillende gerechten zoals Franse monchoutaart, Engelse brownies en muffins, Turkse pizza, Spaanse nacho's, Marokkaanse baklava en Duitse aardappelsalade te proeven.
3kz1, 3zw

 
 

PRAKTIJKONDERWIJS BUITEN AAN DE SLAG  
     
  Leerlingen uit de bovenbouw praktijkonderwijs met profiel "Plant en Groene leefomgeving" werken vier weken lang mee met een grootschalig project van Vaarkamp. Ze helpen mee met het beplanten van nieuwe stukken op de begraafplaats Schootmanshof in Putten.

Er worden beuken en coniferen hagen gezet, en ook vaste planten. Er wordt niet alleen hard gewerkt, ook wordt er samen met de docent teruggekeken naar het werk, en eventuele leerpunten geformuleerd. Het weer zit niet echt mee, maar ondanks dit laten de leerlingen een goede werkhouding zien en zijn we blij met de samenwerking die Vaarkamp en de Meerwaarde zijn aangegaan. Voor de leerlingen is dit een mooie kans om het werk in groenvoorziening mee te maken en tegelijkertijd doen ze ervaring op en kan de docent hen coachen.
We verwachten komende weken nog veel werk te kunnen verrichten, met hopelijk iets beter weer.

Vaarkamp heeft ook op hun eigen site deze samenwerking gedeeld.
Meer weten? Kijk op de site van vaarkamp (www.vaarkamp.nl) onder het kopje 'Actueel'.

 
 

OP BEZOEK BIJ DE BOER  
     
  We moesten met zijn allen vroeg ons bed uit. Want we gingen naar een grote kalverenboer. En die kalveren moeten vroeg voer krijgen anders krijgen ze honger. Dus om acht uur waren we met z'n allen paraat. Gelukkig wat het maar 5 minuten fietsen, dus we waren er zo.

Eerst kregen we uitgelegd waar de kalveren vandaan kwamen, wat ze eten, hoe het eten klaargemaakt wordt en dat soort dingen. Toen mochten we de stal in. Wat een belevenis al die kleine kalfjes. Sommigen vonden het eerst best een beetje eng, maar het went heel snel; ook de lucht trouwens.

Iedereen durfde een kalf aan zijn handen te laten zuigen. Zo leer je een kalf namelijk drinken uit een bakje. We mochten ze ook muesli voeren. Het was een geweldige ervaring!
Klas 1p1 en 1p2

 
 

 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl