MEERweten - week 48 - 2022

28-11-2022

WEEK 48 ‚óŹ  29 november t/m 5 december 2022

DAGOPENING

Gaan voor Go(u)d!  
     
  Je kunt er (bijna) niet omheen: afgelopen week is het WK voetbal begonnen in Qatar. 32 Landen strijden de komende weken om de wereldtitel. In de aanloop en tijdens het WK is er veel gezegd en geschreven over de arbeidsomstandigheden; One Love; rechten van de mens; corruptie en natuurlijk voetbal.

Tijdens de dagopeningen staan we ook stil bij een aantal van deze thema’s. Waarom? Ook de Bijbel heeft hier veel over te zeggen.
32 Landen, 831 spelers, 1 prijs; wereldkampioen worden! Hoewel de 2e wedstrijd van het Nederlands elftal niet zo geweldig ging (1-1 tegen Ecuador) zijn Louis van Gaal en zijn mannen nog steeds strijdbaar: “wij gaan voor die cup! Wij gaan voor goud!”.

In de Bijbel wordt er niet zo heel veel geschreven over sport. Het grootste gedeelte van de Bijbel is ver voor het jaar 0 geschreven. Het Nieuwe Testament zo tussen het jaar 50-100 na Christus. Geen WK’s en EK’s, wel waren de mensen al bekend met de Olympische Spelen. Hoewel je de beelden natuurlijk niet via een livestream in de huiskamer kreeg. Eén van de bekendere Bijbelse schrijvers is Paulus, hij schrijft over vuistvechters (worstelen is bv. een hele oude sport) en hardlopers.

 
 

MAANDAG 28 NOVEMBER

Gaan voor Go(u)d!

1 Korinthe 9:23, 24

DINSDAG 29 NOVEMBER

Iedereen is welkom!

Lucas 14:21-24

WOENSDAG 30 NOVEMBER

Iedereen is kostbaar

Mattheus 10:29-31

DONDERDAG 31 NOVEMBER

Eerlijk zijn

Jesaja 61:8

VRIJDAG 1 DECEMBER

Allemaal winnaars

Romeinen 8:35-39

 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

Afscheid mevrouw Beijeman  
     
  Per 1 december nemen we afscheid van mevrouw Beijeman. Zij heeft de afgelopen jaren veel lessen Godsdienst en Maatschappijleer mogen geven en was voornamelijk werkzaam binnen de Leerroute GT.

Mevrouw Beijeman heeft een werkplek dichterbij huis gevonden. We wensen haar alle goeds toe in haar nieuwe werkomgeving.

 
 

Aanmelden spreekavond  
     
  VMBO leerjaar 1 t/m 4 GT en leerjaar 3 en 4 Basis en Kader

De eerste cijferperiode zit er bijna op. Op dinsdag 13 december staat de spreekavond gepland.

U ontvangt op dinsdag 29 november per e-mail een uitnodiging voor de spreekavond. Hiervoor kunt u zich digitaal aanmelden, tot uiterlijk maandag 5 december. Instructies hiervoor vindt u in de betreffende e-mail. Uiterlijk vrijdag 9 december worden de gesprekken die voor u ingeroosterd zijn, op het ouderportaal gepubliceerd.

 
 

Excursieweek 2023  
     
  Zoals enkele weken geleden aangegeven, krijgen de leerlingen van leerjaar 3 binnenkort voorlichting over de excursieweek. Deze voorlichting over alle bestemmingen wordt gegeven op donderdag 1 december 2022.

Deze donderdag start ook de inschrijving. De ouder(s)/verzorger(s) krijgen een e-mail met daarin een link om te kunnen inschrijven. Bij de inschrijving wordt er een aanbetaling gedaan van € 175,-. De inschrijving sluit op donderdag 8 december 2022.

Wanneer er betalingsproblemen zijn, vragen wij ouder(s)/verzorger(s) z.s.m. om dit voor de inschrijving aan te geven bij de financiële administratie. Dit is mogelijk per e-mail (administratie@demeerwaarde.nl) of telefonisch (0342-404777). Ook is het mogelijk om de mentor op de hoogte te stellen. Hij/zij zal u doorverwijzen naar de financiële administratie. Er wordt dan samen met u gekeken naar een passende oplossing.

Mochten er overige vragen/opmerkingen zijn, dan kan er altijd een e-mail gestuurd worden naar excursieweken@demeerwaarde.nl

 
 

Na de laatste les……  
     
  We zien dat veel leerlingen nog weleens langer in de school of op het schoolplein blijven dan nodig is.

Wij verwachten van onze leerlingen dat zij na hun laatste les de school uit gaan en niet in de omgeving van de school blijven “hangen”. Zo bewaren we de rust in de school, waar andere klassen vaak nog les hebben én de rust in de omgeving van de school.

 
 

Leesplein donderdagmiddag gesloten  
     
  Donderdagmiddag 1 december is het Leesplein gesloten. Je kunt wel boeken inleveren in de kar.

De rest van de week zijn we gewoon open.

 
 

Boekenpraat Winnen of verliezen  
     
  Titel: Winnen of verliezen
Auteur: Sunny Jansen
Niveau: C-boek
Trefwoorden: Voetbal - Geheimen – Chantage

Het gaat de laatste tijd niet goed met Rik. Rik heeft een geheim waar hij met niemand over kan praten. Hij haalt daardoor slechte cijfers op school en is snel boos. Nu wordt hij ook bedreigd. Hij krijgt nare mailtjes en berichtjes. Iemand kent zijn geheim! Dan plaatst het voetbalteam van Rik zich voor een belangrijk toernooi. Op het toernooi komt Rik voor een moeilijke keuze te staan. Wat moet hij doen?

Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. We hebben een grote collectie van deze boeken voor als Nederlands niet je eerste taal is of als je lezen moeilijk vindt.

Een stukje uit het boek:

Rik moet alles vertellen.
Dat wil hij ook, maar hij weet niet zo goed hoe.
Waar moet hij beginnen met vertellen?
Hij raakt ervan in de war.
Plotseling staat Rik op en begint te rennen.
De slaapzaal uit.
In de richting van de heide.
Weg wil hij, weg van het sportpark.
Weg van Koen die ooit zijn best vriend was.
Weg van die vreselijke Niels.
Weg van de coach die hem zo vragend aankijkt.
Rik rent zo snel als hij kan.
Maar de coach geeft het niet zomaar op.
‘Rik, jongen, wacht nou.
Wegrennen helpt heus niet,’ hijgt de coach.
Rik weet dat de coach gelijk heeft.
Hij stopt met rennen.
Opgelucht staat coach Sven nu ook stil.
Ze staan tegenover elkaar.
De coach wijst naar een bankje.
‘Laten we daar even gaan zitten en verder praten’.
Met tegenzin loopt Rik met de coach mee naar het bankje.
‘En nu ga je mij alles vertellen.
Alles, vanaf het begin.’
Rik knikt.

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE

OPEN DAG MBO LOCATIE DE MEERWAARDE  

     
 

WOENSDAG 30 NOVEMBER VAN 18.00 - 21.00 UUR

Studiekeuze maken?
Kom aanstaande woensdag naar het Open Huis van MBO locatie De Meerwaarde

 

Save de date!
Woensdag 30 november 18.00 – 21.00 uur
Zonnebloemstraat 25 in Barneveld

Van harte welkom!

Ben jij op zoek naar een beroepsopleiding in de
Techniek of Zorg & Welzijn?

Wil je daarnaast graag onderwijs
dichtbij, kleinschalig en praktijkgericht?

 

Kom dan naar het Open Huis van de MBO locatie De Meerwaarde in Barneveld.
Tijdens het Open Huis zal er door docenten inhoudelijke informatie over de beroepsopleidingen worden gegeven. De opleidingsbedrijven waar wij nauw mee samenwerken zijn ook aanwezig, zodat er een reëel beeld over het beroep en de samenwerking kan worden gegeven.

Met elkaar willen wij u/jou ondersteunen bij de oriëntatie op jouw toekomstige beroepsopleiding.
En we ondersteunen graag bij het maken van de studiekeuze die het best bij je past!

Bij MBO locatie De Meerwaarde worden de volgende opleidingen in samenwerking met MBO Amersfoort aangeboden:

BBO: Barneveldse Bouw Opleiding

  BBL niveau 2 en 3
Bouwtechniek Timmerman n.i.v. 2
  Allround Timmerman n.i.v. 3
  Metselaar n.i.v. 2
  Allround Metselaar n.i.v. 3

BGO: Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding

Zorg en Welzijn BOL niveau 2 en 3
Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn n.i.v. 2
Zorg en Welzijn Verzorgende IG n.i.v. 3

De opleidingen Zorg en Welzijn worden op de locatie en in samenwerking met Neboplus gegeven. Zorginstelling Neboplus is ook aanwezig om jullie daarover verder te informeren.

BTO: de Barneveldse Techniek Opleiding is ook aanwezig

Bij de BTO kun je BBL opleidingen niveau 2/3 volgen in de installatie-, elektro-, metaaltechniek en mechatronica. Bij de BTO ervaar je het op de werkvloer. We vertellen je graag meer!

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

Secretariaat on Tour!  
     
  Vorige week dinsdag hebben de secretaresses van De Meerwaarde, mevrouw van Donkelaar en mevrouw Dorenbos, een gastles gegeven aan de derdejaars leerlingen Economie & Ondernemen. Zij waren uitgenodigd ter afsluiting van het profieldeel ‘Secretarieel’. Ze vertelden de leerlingen enthousiast over de afwisselende werkzaamheden van een secretaresse of zoals het tegenwoordig heet: ‘management assistent’.

Daarnaast hebben de leerlingen een sollicitatiebrief geschreven voor hun ‘Droombaan’. Zij zien zichzelf al schitteren in een functie bij de politie, als trainer van Manchester United, als opvolger van Max Verstappen, kinderarts of hostess op een Grieks eiland en … wij geloven in elk Talent! De meest unieke ‘droombrief’ schrijver van elke klas ontving een leuke attentie.

Leerling: “Grappig, wat jullie vertellen, lijkt best veel op wat wij tot nu toe geleerd hebben bij Secretarieel!”. Bedankt voor jullie bezoek dames!

 
 

Winter!  
     
  Bij de afdeling M&T komt er weer een drukke tijd aan! De eerste (natte) sneeuw is gevallen in Nederland en de temperatuur zakt onder de 7 graden. Tijd voor de winterbanden! Bij ons in de garage hebben we profielvak 2. Hierin werken de leerlingen van leerjaar 3 aan de wielophanging en banden. Hierbij vervangen/repareren de leerlingen onder andere de banden en de draagarm en controleren ze de vering.

Voor een aantal collega’s worden ook de winterbanden gewisseld. De bandenspanning wordt opgepompt op de juiste druk en de wielbouten worden met de momentsleutel met de juiste kracht vastgezet. Dit onder het nauwlettende toezicht van dhr. Brunekreef, want veiligheid staat bovenaan!

Laat de winter maar komen!

Team M&T

 
 

M&T Profielvak 1 Motorcondities met een dame!  
     
  Afgelopen vrijdag heeft Jasmijn uit 3bkt3 haar Proeve van Bekwaamheid, de praktijktoets, gemaakt voor Profielvak 1. Wat gaaf dat er bij ons op de afdeling op dit moment 3 dames het M&T vak willen leren!

In Profielvak 1 leren de leerlingen over de werking van de motor van de auto, het smeersysteem en de koeling. Jasmijn moest als opdracht van dhr. Hanekamp bij een motor olie verversen. Dit heeft ze de afgelopen periode geleerd. Zoals op de foto te zien is, was ze enthousiast bezig de olie uit de motor te laten lopen, maar had ze net iets te laat haar hand weggetrokken toen de carterstop eruit kwam. Resultaat: olie in de ton, maar ook vol over haar hand! Voor Jasmijn geen probleem uiteraard: doek en garagezeep erbij en weer door! Na het aftappen van de olie moest er uiteraard ook weer nieuwe olie in de motor. Na een aantal vragen te hebben beantwoord, is het peil nog gecontroleerd en kon “de klant” weer veilig op weg.

Jasmijn had een ruime voldoende voor Profielvak 1!

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl