MEERweten - week 12 - 2018

19-03-2018

WEEK 12 - 20 maart t/m 26 maart 2018

WEEKOPENING

JEZUS’ LAATSTE WOORDEN AAN HET KRUIS  
     
 

Nog een paar weken en dan is het Pasen. Pasen is het feest van de opstanding van Jezus. Jezus stond op uit de dood, dat is geweldig nieuws! Maar de andere kant daarvan is dat Hij wel gestorven is…

 

En niet zomaar op een ‘gewone’ manier. Jezus is op een gruwelijke manier vermoord. De manier die in die tijd gebruikelijk was voor executie was iemand aan het kruis hangen. Maar voordat Jezus stierf, heeft Hij aan het kruis nog een aantal keer iets gezegd. In de Bijbel komen we 7 keer een woord of een uitspraak tegen. Deze uitspraken worden ook wel eens de 7 kruiswoorden genoemd. Deze week denken we na over deze uitspraken. Wat was er nog zo belangrijk voor Jezus om te zeggen terwijl Hij aan het sterven was en gruwelijk veel pijn had…?

 
 

MAANDAG 19 MAART

Vergeef!

Lucas 23:32-35

DINSDAG 20 MAART

Zorg!

Johannes 19:26

WOENSDAG 21 MAART

Alleen & eenzaam

Mattheus 27:45-46

DONDERDAG 22 MAART

In de hemel

Lucas 23:39-43 & 46

VRIJDAG 23 MAART

Klaar

Johannes 19: 28

 

 

AGENDA

 
 

DINSDAG 20 maart
Voorlichting excursieweek leerjaar 3

woensdag 21 maart
Spreekavond leerjaar 1 en 2

dinsdag 27 maart
Leerlingen eerder vrij i.v.m. personeelsactiviteit

woensdag 28 maart
Paasviering voor leerlingen

donderdag 29 maart
Paasviering voor leerlingen

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

LEERLINGEN EERDER VRIJ OP DINSDAG 27 MAART  
     
  Op dinsdag 27 maart a.s. zijn alle leerlingen eerder vrij in verband met een personeelsactiviteit.

De bovenbouw is uit om 12.30 uur en de onderbouw is uit om 12.40 uur.

 
 

Deveny Buyn wint Meerwaarde's Got Talent 2018  
     
  Deveny Buyn heeft dinsdagavond 13 maart de achtste editie van De Meerwaarde's Got Talent gewonnen. Deveny liet op het podium van Het Schaffelaartheater een prachtige dans zien.

Ze liet daarmee Joey van der Hoef, die de tweede plaats behaalde met een computeranimatiefilm, achter zich.
Judith Stapelbroek en Renske de Vries sleepten de derde plaats in de wacht sleepten met een dans. Een speciale prijs was er voor aanstormend talent Mitchel van de Brink.

BEKIJK HIER DE FOTO'S VAN DEZE AVOND >

 
 

OPENING DUURZAAMHEIDSSTATION  
     
  Op maandag 19 maart openen we het duurzaamheidsstation bij De Meerwaarde.

Benieuwd naar dit duurzaamheidsstation en het verhaal erachter? Kijk op onze website, daar staat een mooi artikel over het duurzaamheidsstation. LEES HIER>

 
 

PAASVIERING 2018 - IETS  
     
  Een aantal leerlingen en docenten zijn al weken druk met de voorbereidingen van de Paasviering.

Volgende week wordt de viering op woensdag en donderdag in totaal 11 keer opgevoerd. Het thema is 'IETS'. Dat klinkt natuurlijk vaag, maar volgende week wordt je vast meer duidelijk!

Je hoort binnenkort wanneer jij met je klas de Paasviering gaat bijwonen.

 
 

INSCHRIJVEN TALENTTIJD PERIODE 4  
     
  Onderbouw leerlingen van basis, kader en GT kunnen zich volgende week weer inschrijven voor de laatste periode talenttijd.

Deze laatste periode start in de week van 9 april. Let op, de volgende data zijn belangrijk:

  • Maandag 26 maart In ELO komt te staan voor welke vakken er kan worden ingeschreven.

  • Dinsdag 27 maart Om 18.00 uur gaat de inschrijving in ELO open.

  • Woensdag 28 maart Om 18.00 uur sluit de inschrijving in ELO.

Controleer voor 27 maart of je kunt inloggen in ELO. Lukt dit niet? Geef dit op tijd aan bij de mentor of onderwijsassistent.

Heel veel plezier bij de laatste periode talenttijd van dit schooljaar!

 
 

VOORLICHTING EXCURSIEWEEK  
     
  Dinsdag 20 maart vinden de voorlichtingen plaats van de verschillende bestemmingen.

Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit het derde jaar die meegaan hebben enkele weken geleden een e-mail ontvangen met daarin een uitnodiging voor deze avond.

Op de website (leerlingen > Excursieweek) staat meer informatie over de excursieweken. We hopen u morgen te ontmoeten!

Commissie Excursieweken

 
 

WINNAARS SPORTMIDDAG  
     
  Vorige week hebben alle 1e klassen een sportmiddag gehad. Tijdens een spannend toernooi zijn de klassen met elkaar de strijd aangegaan om uit te maken welke klas dit jaar als sterkste uit de strijd zou komen. Op maandag waren de Basis leerlingen en PrO leerlingen aan de beurt, donderdag de Kader leerlingen en vrijdag werd de week afgesloten door de GT leerlingen.

Na 3 mooie middagen zijn de volgende klassen winnaar geworden:

1 Basis/PrO: 1b3
1 Kader: 1k1
1 GT: 1gt5

De winnende klassen mogen een uurtje bowlen. Bedankt voor jullie inzet!

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE DECANEN

DEFINITIEVE PROFIELKEUZE  
     
  De leerlingen van klas 2 hebben ongeveer 6 weken geleden hun voorlopige profielkeuze ingevuld op school. Veel leerlingen weten al dat deze voorlopige keuze ook de definitieve keuze is. Zij weten al in welke afdeling ze volgend jaar willen zitten. Sommige leerlingen hebben in de afgelopen weken nog getwijfeld en thuis en op school over hun keuze gepraat en nagedacht.

Deze week zullen de leerlingen van de techniekroute klassen hun definitieve keuze gaan invullen op de computer. Ze krijgen daarbij ook te zien welke vakken ze volgend jaar krijgen. Hier valt niets in te kiezen, alle vakken staan vast. De leerlingen van de techniekroute krijgen deze week weer een brief mee waar het gekozen profiel en de vakken opstaan. Wilt u deze brief zo snel mogelijk ondertekenen en weer aan uw zoon/dochter meegeven? Deze brief moet ingeleverd worden bij de mentor.

Deze week zal de PSO les, van klas 2 basis, kader en GT, op donderdagmiddag in het teken staan van klas 3. Welke vakken krijg je dan, hoe ziet de week eruit, stagelopen hoe en waar? Docenten en leerlingen uit de bovenbouw zullen daar iets over vertellen.
De leerlingen gaan naar de afdeling waar hij/zij deze periode PSO volgt. Daar wordt informatie gegeven en is ruimte om vragen te stellen. Wanneer uw zoon/dochter ook nog vragen heeft over een tweede afdeling, dan kan hij/zij het laatste deel van de les ook nog even naar die afdeling lopen. Leerlingen die interesse hebben voor 1 afdeling gaan na de eerste inforonde naar huis.

Het is zeker niet de bedoeling om leerlingen weer aan het twijfelen te brengen, maar ze een weloverwogen keuze te laten maken. Een keuze waar ze achter staan en waar ze mee verder kunnen.

Volgende week (de week van 26 maart) zullen alle leerlingen van 2 basis, kader en GT ook hun definitieve profielkeuze gaan invullen. Daar zit bij 2 basis en kader Zorg en Welzijn de keuze wiskunde of maatschappijkunde in. En 2 GT leerlingen moeten 1 of meerdere vakken kiezen. Wat uw zoon of dochter invult krijgt u via een brief thuis ook te zien. Ook deze brief graag ondertekend laten inleveren bij de mentor van uw kind.

Mirjam Bakker, decaan onderbouw

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE EXAMENCOMMISSIE

HERKANSING KLAS 3  
     
  In de jaarkalender is opgenomen dat de herkansingstoets van klas drie op 3 april plaatsvindt. Op dat moment zijn veel derde klassen echter op stage. Om de herkansing vóór de stage plaats te kunnen laten vinden, wordt de herkansing deze keer niet centraal afgenomen, maar binnen de teams. Tussen dinsdag 27 maart en donderdag 29 maart wordt er door het team een herkansingsmoment gepland.
Aan het herkansen is een voorwaarde verbonden:
  • Het moet een schriftelijke herkansbare pta toets zijn (bij twijfel overleggen met de docent).

De leerlingen die zich hiervoor willen opgeven kunnen dit deze week doen door het digitale formulier (leerlingenportaal) in te vullen. Dit kan tot en met aanstaande woensdag 21 maart 12.00 uur.

Op het formulier moet de toetscode en de vakdocent worden ingevuld. Het proces is dermate geautomatiseerd dat onjuist of niet volledig ingevulde formulieren niet in behandeling genomen kunnen worden. Ook het later toevoegen via e-mail is niet meer mogelijk.

 
 

HERKANSING KLAS 4  
     
  De leerlingen van leerjaar 4 hebben op donderdag 12 april de mogelijkheid om één toets van de afgelopen periode te herkansen.
Aan het herkansen is een voorwaarde verbonden:
  • Het moet een schriftelijke herkansbare pta toets zijn (bij twijfel overleggen met de docent).
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

VAKKANJER SCOUT  
     
  Op 12 maart hebben Lucy Tijmensen en Aline van der Kaa (1 Kader) namens De Meerwaarde meegedaan aan de regiofinale van de wedstrijd vakkanjer Scout in Soest. En dat deden zij uitstekend.

In de ochtend hebben ze een training presenteren gevolgd en daarna mochten ze hun ontwerp voor een vakjury laten zien. Met een hele goede presentatie en een leuk model van hun uitvinding (een wekker die je op een vriendelijke manier wakker maakt en ook controleert of je wel echt uit de veren komt) kwamen ze jammer genoeg uiteindelijk net naast het podium terecht. De eerste prijzen zijn overigens allemaal gewonnen door meisjes, dat was gaaf om te zien en geeft maar weer eens aan dat techniek ook voor meisjes interessant en leuk kan zijn. (En dat ze er in dit geval nog beter in zijn dan de jongens;)

Lucy en Aline wonnen wel allebei een bioscoopbon en zijn een hele ervaring rijker.
Top gedaan, meiden!

 
 

WORKSHOPS TECHNIEKROUTE  
     
  In februari zijn we met alle tweede klassen van de Techniekroute naar Oosterbeek geweest. Hier kregen de leerlingen de kans om aan allerlei sectoren nog eens te snuffelen d.m.v. een workshop.

Vier uur lang is er door de leerlingen keihard gewerkt en er gingen allerlei leuke werkstukjes mee naar huis. Het lukte helaas niet om alles mee te nemen. Een mooi stukje metselwerk of straatwerk moesten we helaas achterlaten. Net als een perfect uitgevoerde elektro-opdracht op een montagebord. Hoewel de keuze voor een afdeling in klas 3 voor de meeste leerlingen al wel bekend was, bleek dit toch niet bij alle leerlingen zo duidelijk te zijn.

We zagen ook dat sommige beroepen in de nabije toekomst erg veranderen en de overlap tussen verschillende sectoren steeds groter wordt. Het was erg gezellig in de bus terug. Het was een leuke en leerzame dag.

 
 

WII ACTIVITEIT KEUZEVAK ZORG EN WELZIJN LEERJAAR 3  
     
  Elke maandag wordt er bij onze afdeling Zorg en Welzijn een keuzevak gegeven waar de leerlingen zelf voor hebben gekozen. Bij het keuzevak Welzijn volwassenen en ouderen, gaat het over werken in de dagbesteding.

Hoe besteed je je dag als je al wat ouder bent.
Welzijn Barneveld organiseert heel veel activiteiten voor deze doelgroep. Zo is er elke maandagochtend de Wii activiteit. Elke maandagochtend gaan er een aantal leerlingen naar de Veluwehal om te helpen bij deze Wii activiteit.

Ze helpen mensen met dit leuke bewegingsspel, en drinken tussendoor nog een kopje koffie. En... ze leren hierbij ook nog eens rekening te houden met de beperkingen van de deelnemers. Zo gaan praktijk en theorie hand in hand.

 
 

SPORTMIDDAG  
     
  Maandagmiddag was de sportmiddag van 1 Basis en 1 PrO.

Wat een fanatieke leerlingen deden ermee aan chaosbal en keeperstrefbal. In de finale speelden 1btr1 en 1b3 tegen elkaar. En de winnaars staan op de foto.

De sportdocenten worden hartelijk bedankt voor de organisatie.

 
 

SPORTMIDDAG 1GT  
     
  “Op vrijdag 16 maart 2018 hadden de leerlingen van 1gt een sportmiddag met 2 verschillende spellen: keeperstrefbal en pionroof. De klassen werden in 2 teams verdeeld: team A en B. De verschillende teams moesten tegen elkaar spelen en wie er won, kreeg 3 punten. De eerste 55 minuten ging team A eerst naar pionroof en team B ging eerst naar keeperstrefbal. Na de 55 minuten gingen we wisselen van spel. De klas die de meeste punten had, won een uurtje bowlen. Wij vonden het zelf super leuk en nog leuker ,omdat wij een uurtje bowlen hebben gewonnen met onze klas 1gt5.
Wij vinden dat ze dit wel vaker mogen doen!”

Janine Krikke en Evita Jansen uit klas 1gt5

 
 

PRIJZEN VOOR DE AFDELING BWI  
     
  Bij de beroepenwedstrijden in Nunspeet hebben de BWI leerlingen het heel goed gedaan. Bij het timmeren haalden Harm-Jan Kampert en Jack van der Waal en 2e en 4e prijs.

Bij het metselen had Ronan Burgers een 2e prijs en won Kors van Ruler de hoofdprijs. Kors gaat hierdoor naar de landelijke wedstrijd die in Grou (Friesland) in april gehouden wordt. De Meerwaarde is heel trots op deze fantastische resultaten!

 
 

SKILLS TALENTS M&T  
     
  Afgelopen donderdag hebben wij van M&T gestreden voor de finale plaats ''Skills Talents''. We streden tegen; Brabant Bulls, Fryslân Vikings, Groninger Grizzlies, Overijssel All Stars, Utrecht Eagels en Zuid Holland Hawks. Jarno Krol, Luka van Heusden en Marijn Vos hebben hun talenten ingezet met veel plezier.

De organisatie had 7 prachtige Nissans geregeld voor de wedstrijd opdrachten. Ze kregen opdrachten voor; remsystemen, verlichtingssysteem met wielen en banden. Deze komen overeen met hun examenopdrachten voor school, een mooiere voorbereiding kun jij je niet wensen.

Eten en drinken was goed verzorgd en werd ter plaatsen bezorgd.
De jongens kregen voor deze dag twee enthousiaste meiden als MBO Coach, voor begeleiding en vragen. Leuk was ook de vertegenwoordiging van Z&W met hun drie meiden en collega's, dat geeft toch een thuisgevoel op dit prachtige evenement voor alle VMBO leerlingen. Voor docenten was er gelegenheid tot bezoek aan de andere disciplines zoals PIE, Z&W, BWI enzovoort.

Prachtig om al deze disciplines te zien met hun opdrachten. De wedstrijdlocaties zijn allemaal voorzien van de mooiste middelen.
Ook MBO was vertegenwoordigd en bied een mooie gelegenheid tot netwerken.
Voor M&T was er een schitterende aanbieder van Virtual Reality onderwijs middelen zoals de Heftruck simulator en lasapparaat. We werden geïnformeerd over de toekomst van Skills Talent, door de directeur, welke een voorbeeld is om met een VMBO diploma ver te komen in het bedrijfsleven. Hij heeft zijn start gemaakt op een VMBO school en is nu directeur van deze prachtige organisatie die door heel Europa gaat en verder.

Op de website www.skillstalents.nl/ kun je veel foto's zien en andere informatie, zeker ook van de prijsuitreiking. Tijdens de prijsuitreiking trad een band op met een stevige bas en een grote dansgroep die prachtige moves maakte. Helaas hebben wij geen podiumplaats gehaald, wel hebben we veel plezier gehad dat laten de foto's zien.

Onze wens voor volgend jaar is opnieuw een mooi team van leerlingen voor M&T, hopelijk ook de andere sectoren van De Meerwaarde.

Jarno, Luka, Marijn en M&T docenten Hanekamp en Van Dusschoten

 
 

 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl