Commercieel medewerker

Ben je commercieel medewerker, dan zit verkopen je in het bloed. Lekker zo veel mogelijk orders binnenhalen. Offertes sturen naar (mogelijke) klanten. Hen telefonisch te woord staan. Een relatie met hen opbouwen. Prachtig als je een order scoort! Dan zorg je voor een goede afhandeling. Je kijkt of het bestelde product op voorraad is. Zo niet, dan overleg je met collega’s van de productie- en de logistieke afdeling. Als je even geen klant hebt, verzamel je informatie over de markt, nieuwe producten, concurrenten. Of je doet acquisitie en voert promotieactiviteiten uit. Ook administratief werk behoort tot je takenpakket. Zoals klanten- en assortimentsdossiers bijhouden en gegevens verzamelen om verkoopplannen en marketingplannen op te stellen. Je kunt in principe in ieder bedrijf gaan werken dat een product of een dienst verkoopt.

Je leert:
In de opleiding Commercieel medewerker ontwikkel je alle vaardigheden die nodig zijn om te verkopen. Maar ook om contacten te leggen met klanten leggen en om die te onderhouden. Als je dat doet, ben je helemaal in je element. Je leert tijdens de opleiding ook zelfstandig te werken. Je eigen verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken. Een aantal uren per week studeer je zelfstandig. Dan werk je aan praktijkopdrachten, waarin de leerstof van alle vakken aan de orde komt. Zo is deze hele studie praktijkgericht. Een mooie manier om je als commercieel medewerker te bekwamen. Om de kennis, vaardigheden en houding aan te leren die je als commercieel medewerker nodig hebt. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. De resultaten leg je vast in een portfolio.

Waar kun je werken?
Je gaat werken bij de verkoopafdeling of de communicatieafdeling van een bedrijf. Of bij een reclamebureau. Net wat het beste past bij jou en bij jouw talenten. Werk je op een verkoopafdeling? Dan hebben klanten veel contact met jou. Ze hebben wel een vaste vertegenwoordiger (accountmanager). Maar die is veel bij klanten. Daarom ben jij degene die ze altijd kunnen bellen. Je kunt ook zelf klanten bezoeken. Bijvoorbeeld om te horen wat ze precies willen. Of om ze jullie producten te verkopen. Je werkt dan samen met de accountmanager van die klant.

Welke vooropleiding heb ik nodig?

  • Vmbo-diploma kadergerichte leerweg
  • Overgangsbewijs naar 4 havo/vwo
  • Havo-diploma
  • Mbo-diploma niveau 2


Wat zijn de kosten van de opleiding
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een BOL-opleiding) of cursusgeld (voor een BBL-opleiding) te betalen.
Voor een BOL-opleiding bedraagt in het schooljaar 2016-2017 het lesgeld € 1.137,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening.
Let op: onderstaande bedragen zijn indicatief en kunnen afwijken. Informeer voor de precieze kosten bij de school. Bijkomende kosten kunnen bestaan uit kosten voor excursies, boeken, workshops, materialen en kleding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

  • Je bent commercieel ingesteld: je wilt dus verkopen.
  • Je bent flexibel en kunt makkelijk inspelen op verschillende situaties.
  • Je kunt klanten aan je organisatie binden: je zorgt dat ze steeds weer bij jouw bedrijf terugkomen.
  • Je hebt goede communicatieve vaardigheden. Steekt zo even een goed verkooppraatje af.
  • Je doet je werk zelfstandig en nauwkeurig.
  • Je werkt goed samen.

Verder studeren
hbo, bijvoorbeeld Commerciële Economie of Communicatie

Heb je vragen?
Kom dan naar een van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op.