Techniek

De sector techniek is voor leerlingen die graag met de handen werken. Of dat nu bijv. gaat om metaal-en installatietechniek of autotechniek. Ook leerlingen die zich interesseren voor werken in de bouw, kunnen terecht bij sector techniek. Iedere dag hebben we te maken met techniek. Ongemerkt gebruiken we allemaal techniek om ons leven makkelijker te maken. Steeds worden er weer nieuwe dingen bedacht en gemaakt. Om al die dingen te maken en te onderhouden hebben we vakmensen nodig! Je leert op school, maar ook tijdens de stages die je volgt in het bedrijfsleven.

Leerlingen die het wel wat lijkt om te zorgen dat een auto loopt als een zonnetje, nieuwsgierig zijn naar de techniek achter een alarminstallatie of een kick krijgen van een mooie vrachtwagen, zijn bij de sector techniek op hun plaats. Deze sector is er ook voor leerlingen die willen leren hoe in een huis de elektrische installaties worden geplaatst en mooie dingen worden gelast.

Trots op het werk

De keuzemogelijkheden en de banen binnen Techniek zijn enorm.

  • Produceren, Installeren en Energie (PIE) bevinden zich bij ons in één prachtige en uitdagende leeromgeving. Op de afdeling metaaltechniek wordt gewerkt met … metaal! De leerling leert op verschillende manieren van metaal iets te maken, te ontwerpen met een tekenprogramma, te lassen, frezen en verspanen. Bij installatietechniek leert de leerling het aanleggen van installaties, zoals verwarmingsinstallaties, klimaatregelingen en sanitaire installaties. Nieuwe ontwikkelingen zoals zonne-energie en aardwarmte (geowarmte) komen ook aan de orde. De afdeling Electrotechniek is ook een ware uitdaging voor techneuten. Elektrische installaties ontwerpen en bouwen is hun ding. De moderne ontwikkelingen op het gebied van draadloze verbindingen en veiligheidsinstallaties worden hier behandeld. Leerlingen leren bijv. de verwarmingsinstallatie of de garagedeur op afstand met de mobiele telefoon te bedienen.
  • Op het M&T-plein van de afdeling Mobiliteit en Transport (M&T) is de leerling bezig met het onderhoud van auto’s. In de garage van Pon wordt les gegeven door een echte monteur, die de leerling de kneepjes van het vak bijbrengt. De leerling sleutelt hier aan een echte Audi A6 of een sportieve Audi TT. Ook als tweewielermonteur zijn er volop mogelijkheden. De leerling werkt binnen de afdeling mobiliteit aan stoere mountainbikes en prachtige scooters. Een hele praktische opleiding is Transport en Logistiek. Alle spullen die de school binnen komen, lopen via deze afdeling. De leerling krijgt de gelegenheid om bij een echt transportbedrijf al ervaring op te doen door mee te lopen met een chauffeur of logistiek medewerker.
  • Bouwen, Wonen en Interieur werkt aan de wereld van morgen! De afdeling draagt bij aan een duurzame vernieuwing van de leefomgeving, voor nu en in de toekomst. Zowel binnenshuis als buitenshuis. Denk aan nieuwbouw, renovatie en onderhoud van huizen. Maar ook aan andere dingen die het woongenot van mensen kan vergroten. Bouw-breed is een programma dat bestaat uit een combinatie van timmeren, metselen en schilderen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om voor Infra of Design te kiezen. De onderdelen van Bouwen, Wonen en Interieur zijn:
  • Timmeren. De leerling leert ontwerpen en het maken van kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook het voorbereiden en afwerken van een gebouw. Denk daarbij aan bekistingen, aftimmeringen en het bewerken van hout. Computertekenen, plannen maken, omgaan met machines en meubelmaken.
  • Metselen. Bij metselen moet de leerling heel zelfstandig kunnen werken. Hij leert om te gaan met verschillende soorten stenen en beton. Naast het metselen, lijmen, voegen en stuken, wordt het nodige stelwerk gedaan om een muur recht te kunnen neerzetten.
  • Schilderen. Naast het gewone schilderen leert de leerling decoratieve schildertechnieken, verf spuiten en behangen. Maar ook ontwerpen en het uitvoeren van belettering. Ook wordt gebruik gemaakt van de computer o.a. voor het ontwerpen en printen.
  • Infra. Bij Infra wordt gewerkt aan verbindingen. Geleerd wordt hoe er bestraat moet worden en hoe ondergrondse leidingen, voor bijvoorbeeld water, gas of internet worden gelegd. De omgeving wordt mooier door het aanleggen van bestrating, graszoden of een tuinpad. Ook wordt geleerd schetsen te maken en omdat niet alles met de hand wordt gedaan, wordt geleerd om te gaan met bijv. een kraan of graafmachine.
  • Design. Wie een creatief beroep wil zoals grafisch vormgever, meubelmaker, interieuradviseur kan terecht bij Design. De leerling leert op een creatieve manier vorm te geven aan de werkstukken die gemaakt worden. Het is een prima vooropleiding voor leerlingen die in het MBO de opleiding Design willen gaan volgen.

Toekomst van techniek

In de techniek zijn steeds weer mensen nodig. Onderhoud en ontwikkeling gaan altijd door. Bij onze afdelingen maakt de leerling een goede start om een goede vakman of vakvrouw te worden.