Groen

De toekomst is Groen

Het is moeilijk voor te stellen hoe de toekomst er precies uit komt te zien. Wat we wel zeker weten is dat duurzaam denken steeds belangrijker wordt.

De richtingen binnen Groen worden meer en meer ingericht in dit duurzame denken, rekening houdend met de wereld om ons heen. Het is hard nodig. Niet voor niets hebben wij een eigen Natuurcentrum waarin we van alles leren over natuur en recreatie, maar ook over duurzaamheid.

Er is heel veel leuk werk in de groene sector.

Nederland behoort tot de absolute top als het gaat om productie van voedsel, bloemen, bomen en veredelde zaden. 
Ook onze koeien, paarden, varkens en kippen staan wereldwijd hoog aangeschreven.

Maar ook onze natuurgebieden zijn wereldberoemd en de Nederlandse tuinarchitecten en bloemdesigners zijn van wereldklasse. Hoe divers en uitgebreid de Nederlandse groene werkgelegenheid is, wordt zichtbaar op de digitale atlas ‘groeningoedebanen.nl’.

Van de productie van streekproducten tot melkveehouderij, van zaadveredelingsbedrijven tot greenports en van recreatiegebieden tot energieleverende kassen. Veel van de economische activiteiten zijn typerend voor de regio. Het groene onderwijs in die regio heeft zijn opleidingen daar ook op afgestemd. Via de site is het mogelijk om door te klikken naar inspirerende beroepenfilmpjes en de bijpassende opleidingen.

De atlas wordt door het groene onderwijs gebruikt in hun voorlichtingsmateriaal en is te zien op www.groeningoedebanen.nl.

Benieuwd naar de keuze en variëteit aan beroepen?

BEKIJK DE VARIATIE AAN GROENE BEROEPEN >

 

Trots op je werk

De keuzemogelijkheden en de banen binnen Groen zijn enorm.

  • Voor de creatieve leerlingen bieden wij Design, Lifestyle en Natuurlijk Vormgeven aan. Design is vormgeven van binnen- en buitenruimtes en zelfs van bijvoorbeeld parken. Als stylist van deze tijd volgt de leerling de trends van de nieuwste ontwikkelingen en gebruikt deze in zijn creativiteit.
  • De waarde van Groen om ons heen: steden zonder groen zijn niet alleen saai, maar ook ongezond en onveilig. Tuinontwerpers, hoveniers en groenvoorzieners zien daarin een uitdaging. Daarnaast hebben we in Nederland ook prachtige natuurgebieden zoals bossen en meren, graslanden en heidegrond. De natuurbeheerder heeft met al deze dingen te maken.
  • Voor de techneuten die Groen denken, bieden wij techniek en technologie aan. Het is een opleiding voor jongens en meisjes die niet alleen graag op een landbouwvoertuig rijden maar deze ook willen onderhouden en repareren.
  • Voor leerlingen die graag in de natuur zijn en ook graag met mensen omgaan is begeleider of verzorger een mooi beroep. Mensen gaan zich weer prettig voelen omdat ze in aanraking komen met dieren of de natuur. Dat gebeurt op een zorgboerderij, maar ook wel eens in een revalidatiecentrum of zorginstelling.
  • Dieren die niet in het wild leven moeten worden verzorgd. Dat geldt voor kleine huisdieren maar ook voor bijvoorbeeld paarden. Hiervoor hebben we de opleiding Dier& Zorg.
  • Voor de leerling die zakendoen in het bloed heeft is er de opleiding Groene Handel en Ondernemerschap. Nederland leeft van de export. Vooral de Groene sector draagt daarin een aardig steentje bij. Nederland is het grootste land ter wereld in de export van groene producten zoals planten en bloemen. Echt iets voor ambitieuze leerlingen die op een duurzame manier winst kunnen maken.
  • Hoe wordt ons voedsel gemaakt? Hoe komt het in de supermarkt. Hoe wordt het verwerkt? Welk eten is goed voor ons? Is het wel puur en eerlijk? Al deze zaken komen aan de orde bij Voeding en innovatie.

Met één been in het echte leven

De sector Groen heeft veel contacten met het bedrijfsleven en instellingen. Twee jaar lang lopen onze leerlingen één dag in de week stage op één van deze bedrijven. Deze uitgebreide stages dragen bij aan het succes van de leerlingen Groen en hun toekomst.