MEERweten - week 46 - 2021

15-11-2021

WEEK 46 16 november t/m 22 november 2021

DAGOPENING

Dichterbij dan je denkt…  
     
  Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit circa 3% van alle kinderen tussen 0 en 18 jaar op in onveilige gezinssituaties. Daarom is er jaarlijks een week tegen kindermishandeling.

Wat levert zo’n week op? Door erover na te denken geeft het een kans om iedereen (opnieuw) te laten inzien dat ze een verschil kunnen maken voor een kind dat in de knel zit.

Dit jaar is het thema: ‘… Dichterbij dan je denkt’. Mishandeling kan ook dichtbij plaatsvinden en soms ben je er dichterbij dan je denkt. Ook de Bijbel komt op dit gebied dichterbij dan je denkt. Dat gaan we zien…

 
 

MAANDAG 15 NOVEMBER

Wees als een kind

Marcus 10: 13-16

DINSDAG 16 NOVEMBER

Flinke jongen…

2 Koningen 11 & 12

WOENSDAG 17 NOVEMBER

Time-Out

1 Samuel 20:30-34

DONDERDAG 18 NOVEMBER

Eer je vader en je moeder

Efeze 6: 1-4

VRIJDAG 19 NOVEMBER

God = met ons

Mattheus 1: 20-23

 

 

AGENDA

 
 

Maandag 15 november
Ontwikkelmiddag

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

VAN DE DIRECTIE  
     
  Verbindend blijven met COVID-19: onze gezamenlijke opgave!
Op de Meerwaarde willen we vanuit onze missie ‘Geloof in elk Talent’ samen talent ontwikkelen: verbindend, levensecht en toekomstgericht. Dat is bij alle ontwikkelingen rondom COVID-19 best een uitdaging. Vanaf het begin hebben we daarvoor als gezamenlijke insteek gekozen dat we met elkaar ervoor zorgen dat we goed en veilig onderwijs kunnen krijgen en kunnen geven. Dat betekent dat we, juist bij alle verschillen die er mogelijk zijn qua doelgroepen en soms ook qua opvattingen, we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen voor goed en veilig onderwijs. En dat willen we graag zo volhouden!

Hoe dat nu toe gaat
Dat is best lastig. Al ruim anderhalf jaar hebben we als bestuur en directie geprobeerd om steeds tot een goede balans te komen in hoe we omgaan met de steeds wisselende situaties van COVID-19 en maatregelen van de overheid. Een balans waarmee goed en veilig onderwijs kon worden gerealiseerd en waar tegelijkertijd respect uit bleek voor verschillende doelgroepen en opvattingen. Daarbij proberen we steeds zo adequaat mogelijk te schakelen op nieuwe ontwikkelingen. We zoeken elkaar actief op, gaan echt met elkaar in overleg en proberen samen zorgvuldig te wegen.

Zorgvuldig wegen, hoe dan?
Bij nieuwe omstandigheden wegen we mee wat vanuit de VO-raad wordt aangereikt. Vervolgens worden we geholpen met een advies van ons eigen COVID-veiligheidsteam. Als nodig consulteren we alle teamleiders om te horen wat er speelt in de teams bij leerlingen en collega’s. En tenslotte bespreken we ontwikkelingen en voorgenomen richtingen ook met de leerlingen, ouders en collega’s van de GMR. In dat hele proces zoeken we steeds naar de balans tussen bijvoorbeeld…

  1. de eigen verantwoordelijkheid van ouders, leerlingen en collega’s (bij klachten thuis blijven bijvoorbeeld);
  2. wat we aanbieden en hoe we dat aanbieden (zelftesten bijvoorbeeld);
  3. welke zaken we in de schoolregels opnemen (zoals de mondkapjes).
    En soms zijn er nog veel meer zaken die bij die balans een rol spelen, maar dit is de hoofdlijn.

Ruimte voor maatwerk?
Daarbij geldt dat we steeds afwegen of we centraal allemaal hetzelfde moeten doen of ruimte willen geven voor maatwerk. Want we hebben het op onze school over verschillende doelgroepen, verschillende leerroutes en verschillende lessen (een praktijkles is echt wat anders dan een AVO-vak). En we hebben het over activiteiten op school en buiten school. Enzovoort, enzovoort. Dat betekent dat er bij sommige onderwerpen maatwerk in de leerroutes mogelijk is.

Daar komt verder bij dat we er voor hebben gekozen dat niemand die zich onveilig voelt, verplicht wordt naar school te komen. Vanuit de gesprekken die ik heb met collega’s en leerlingen blijkt elke keer weer dat we allemaal te maken hebben met COVID-19, maar dat het voor ons allemaal anders is omdat mensenlevens erg verschillend kunnen zijn. Ook daar is maatwerk mogelijk vanuit het overleg van collega’s met hun teamleider.

Samen volhouden!
Bij al die verschillen begrijpen we ook heel goed dat niet iedereen overal even blij mee is en zeker dat je er heel moe van kan worden (dat merken we zelf ook) en dat we allemaal zouden willen dat het voorbij was. Maar dat is het helaas nog niet.
Dus we moeten vooral samen verder. Vanuit de verbinding. Met elkaar. Graag gun ik u en jou ook een luisterend oor, iemand om te delen en ook moed en doorzettingsvermogen als u het zwaar hebt. Daar bidden we voor en dat willen we in praktijk proberen te brengen. Want dat vinden we belangrijk. Volhouden dus!

Verbindende visie leidend
Na de zomervakantie waren we blij dat we weer helemaal open mochten. Tot nu toe blijft het voortgezet onderwijs zo goed als buiten alle maatregelen. Tegelijkertijd introduceerde het kabinet een nieuwe maatregel in de vorm van een Corona Toegangsbewijs (CTB), die ook wel veel ‘coronapas’ of ‘QR-code’ wordt genoemd. Met deze maatregel krijgen we bij sommige activiteiten (bezoek museum in reguliere tijden bijvoorbeeld) indirect te maken. Het leek ons goed om te delen dat vanuit onze visie van verbindend onderwijs we er voor kiezen om met onze leerlingen niet naar activiteiten gaan waar een QR-code wordt gevraagd. Naast dat het praktisch tot de nodige problemen zou kunnen leiden, willen we geen onderscheid maken tussen leerlingen en kiezen we liever voor een andere invulling van onze activiteiten.

Hoe het verder gaat
We merken dat er rond het coronatoegangsbewijs zorgen zijn over hoe dat verder gaat in relatie met het onderwijs. Het kabinet en het OMT hebben in zijn algemeenheid uitgesproken basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs zo veel als mogelijk en zo lang als mogelijk te willen ontzien. Uit allerlei onderzoeken blijkt ook dat de corona-maatregelen een forse negatieve impact hebben gehad op onze jongeren. Dat scholen buiten de huidige maatregelen vallen is dan ook vanuit dat perspectief goed te begrijpen. Of dat zo zal blijven, valt voor niemand te overzien dus ook niet door ons.

In gesprek: binnen en buiten De Meerwaarde
Bestuur en directie blijven met elkaar en met de hele schoolorganisatie in gesprek over hoe we op De Meerwaarde met elkaar zo zorgvuldig mogelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid willen nemen voor goed en veilig onderwijs. We willen dat blijven doen vanuit verbinding. Daarnaast agenderen we proactief de zorgen die we hier over horen en hebben bij politiek, bestuur en belangenverenigingen.
Belangrijk bij dat alles is dat we verantwoordelijkheid nemen. Vanuit die afweging hebben we vorige week het Open Huis moeten afblazen. Dat vonden we passend en toen we de Barneveldse Krant lazen ook nog eens extra passend gezien de oproep van de burgemeester om grootschalige evenementen te heroverwegen. We proberen ons nu in al onze keuzes te richten op wat voor het onderwijs echt nodig is. Hoe dat er precies uitziet, bijvoorbeeld ook m.b.t. andere activiteiten zoals de spreekavonden, kunt u verderop lezen.

Tenslotte
We zullen moeten afwachten wat de impact zal zijn van de huidige maatregelen op de ontwikkeling van COVID-19, landelijk en ook in onze regio. Laten we - voor zover dat aan ons ligt - met respect voor verschillen elk voor ons eigen aandeel onze gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen. Daarbij mag u er op rekenen dat we als bestuur en directie ook bij toekomstige ontwikkelingen de insteek blijven hanteren dat we met elkaar zorgen dat we goed en veilig onderwijs kunnen krijgen en geven. En dat we u, zodra dat kan nodig en mogelijk is weer actief informeren.

Met vriendelijke groet,
ook namens de directie,
Bert Brand – voorzitter College van Bestuur



Kaders op basis van bovenstaande visie

  1. We volgen de basisregels:

  • Regelmatig handen wassen

  • Thuisblijven bij klachten en testen bij de GGD

  • Thuisblijven wanneer een huisgenoot positief is getest op corona

  • Goede ventilatie

  1. We blijven op gepaste afstand van elkaar en we respecteren elkaars keuze daarin

  2. Wanneer een docent of leerling thuiszit vanwege corona of quarantaineplicht, zal op teamniveau worden besloten of de thuiszitter in de les wordt betrokken middels online-afstandsonderwijs.

  3. Als uw kind corona heeft of als uw kind thuis moet blijven vanwege een quarantaineplicht, is het voor onze registratie en monitoring van belang dat u dit door geeft aan de onderwijsassistent van het eigen team.

  4. Buitenschoolse activiteiten gaan niet door wanneer daar een coronatoegangsbewijs voor nodig is of wanneer sprake is van gemengde groepen in één bus of op één locatie.

Voor leerlingen en medewerkers zijn nog steeds zelftesten beschikbaar om preventief te testen. Deze zijn beschikbaar via de onderwijsassistent.
 


Schaatsen/zwemmen 26 november leerjaar 1

Bovenstaande betekent helaas dat het schaatsen/zwemmen niet door kan gaan.

De ouders die al betaald hebben voor deze activiteiten zullen het bedrag teruggestort krijgen.

 

 
 

Spreekavonden  
     
  Aanmelden spreekavond VMBO leerjaar 1 en 2
Voor dinsdag 30 november staat de spreekavond voor leerjaar 1 en 2 gepland.
U ontvangt op donderdag 18 november per mail een uitnodiging voor de spreekavond.

Hiervoor kunt u zich digitaal aanmelden, tot uiterlijk maandag 22 november.
Instructies hiervoor vindt u in de betreffende mail.

Uiterlijk vrijdag 26 november worden de gesprekken die voor u ingeroosterd zijn op het ouderportaal gepubliceerd.


Aanmelden spreekavond VMBO leerjaar 3 en 4
Voor dinsdag 7 december staat de spreekavond leerjaar 3 en 4 gepland.
U ontvangt op donderdag 25 november per mail een uitnodiging voor de spreekavond.

Hiervoor kunt u zich digitaal aanmelden, tot uiterlijk maandag 29 november uur!
Instructies hiervoor vindt u in de betreffende mail.

Uiterlijk vrijdag 3 december worden de gesprekken die voor u ingeroosterd zijn op het ouderportaal gepubliceerd.

 
 
 
 
 

NIEUWS - VAN ONS MBO

Ervaar het op de werkvloer!  
     
  De BTO zorgt samen met haar lidbedrijven dat jij techniek kunt ervaren op de werkvloer. Wij bieden jou een praktische MBO opleiding aan, waarbij je aan de slag gaat bij onze lidbedrijven. Daarnaast werk je samen met onze praktijkinstructeurs in onze praktijkhallen aan de Gildeweg 18 in Barneveld. Je wordt opgeleid in de metaal-, elektro-, installatietechniek of mechatronica. We willen je graag meer vertellen over onze manier van opleiden en je de mogelijkheid bieden om dit zelf te ervaren. Dit is jouw moment!

Jouw moment om kennis te maken met BTO:
Op maandagavond 29 november is BTO aanwezig bij het Open Huis van De Meerwaarde aan de Zonnebloemstraat 25. We bieden je daarnaast ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen in onze praktijkhallen. Houd voor updates en/of aanmelden de website van De Meerwaarde in de gaten. https://www.demeerwaarde.nl/MBO/Open_Huis 

Jouw moment om praktisch aan de slag te gaan bij de BTO:
Op dinsdagmiddag 14 december kun je op een praktische manier kennismaken met de BTO. Dit doen we door aan de slag te gaan in onze praktijkhallen, onder begeleiding van praktijkinstructeurs. Aan het einde van de middag zijn ook je ouder(s)/verzorger(s) welkom bij de BTO. Aansluitend is er een Open Avond voor alle geïnteresseerden. Pak jij jouw moment? Meld je dan aan via onze website: https://btobarneveld.nl/openavond-en-praktijkmiddag

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

Den Haag, een mooie stad achter de duinen  
     
  Jesse en Renske uit 4kz4 zijn vorige week samen met alle leerlingen van Zorg & Welzijn leerjaar 4 naar ProDemos in Den Haag geweest.

Ze vertellen hoe het was:
“We vonden het een mooie stad en vonden het erg leuk om opdrachten te doen in Den Haag, die te maken hadden met de politiek van Nederland. We zijn ook in de Tweede Kamer geweest, daar hebben we geleerd over de democratie en hoe een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer terecht komt. Zelf moesten wij ook een wetsvoorstel maken. We konden tijdens de opdrachten ook muntjes verdienen als je een vraag goed beantwoordde. Aan het einde kreeg degene met de meeste muntjes een prijs. Gelukkig was er tussendoor ook nog tijd om even de stad in te gaan om wat lekkers te halen. Sommigen van ons hebben Hugo de Jonge nog gezien!.”

 
 

Leerlingen Zorg en Welzijn verzorgen maaltijd  
     
  Donderdagavond 28 oktober was er een scholingsavond van Welzijn Barneveld op De Meerwaarde. Leerlingen van Zorg en Welzijn leerjaar 3 hebben overdag voor 75 mensen een heerlijke warme maaltijd en een dessert bereid.

’s Avonds hebben andere leerlingen geholpen bij het uitserveren van de maaltijd. Hieronder een impressie van deze geslaagde avond!

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl