MEERweten - week 51 - 2018

17-12-2018

WEEK 51 - 18 december 2018 t/m 7 januari 2019

WEEKOPENING

KERSTFEEST  
     
  Het is de week voor de kerstvakantie. Vorige week werden we opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Selene. De dagopeningen zijn vorige aangepast naar aanleiding van dit verdrietige bericht. Het verdriet en het gemis zullen er ook deze week zijn. Toch pakken we bij de dagopeningen het thema ‘kerst’ weer op.

Kerst is het feest van het Licht. Jezus is het Licht dat naar deze wereld kwam. Zijn licht en liefde hebben we hard nodig. Juist ook als het donker is. Deze week zullen ook de kerstvieringen voor leerlingen zijn. Thema voor de viering is: ‘Nu ff niet!’

Ook bij de dagopeningen staan we stil bij dit thema.

 
 

MAANDAG 17 DECEMBER

Gods plan ff niet, of toch wel?

Lucas 1: 28-38

DINSDAG 18 DECEMBER

Plek voor Jezus, of ff niet?

Lucas 2: 1-7

WOENSDAG 19 DECEMBER

Tijd voor Jezus, of ff niet?

Lucas 14: 38-42

DONDERDAG 20 DECEMBER

Feest bij Jezus, of ff niet?

Lucas 14: 16-24

VRIJDAG 21 DECEMBER

Doe je de deur open? Of ff niet?

Openbaring 17&20

 

 

AGENDA

 
 

Woensdag 19 december
Kerstviering leerlingen

Donderdag 20 december
Kerstviering leerlingen

maandag 24 december t/m vrijdag 4 januari 2019
Kerstvakantie

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

CONTACTAVOND OUDER(S)/VERZORGER(S) LEERJAAR 2  
     
  Leerlingen in klas 2 gaan in de komende maanden kiezen bij welk profiel zij in de bovenbouw les volgen en examen doen. Zij hebben in leerjaar 1 en 2 kennisgemaakt met alle profielen die De Meerwaarde aanbiedt.

De ouder(s)/verzorger(s) hebben natuurlijk ook informatie nodig om bij die keuze te helpen. Op woensdag 16 januari is er een contactavond voor de ouder(s)/verzorger(s) van 2 Basis en 2 Kader leerlingen en op woensdag 23 januari zijn de ouder(s)/verzorger(s) van 2GT- en 2 Techniekroute van harte welkom.

U krijgt op deze avond informatie van de decaan over de profielen en u kunt naar de afdeling toe en vragen stellen. ouder(s)/verzorger(s) van GT-leerlingen gaan ook nog naar de mentor op deze avond. Over het totale programma van deze avond heeft u vorige week bericht gekregen per e-mail of brief. Wij willen graag weten hoeveel ouder(s)/verzorger(s) er op deze avonden komen en vragen u zich aan te melden via het ouderportaal. Gaat u naar “aanmelden/inschrijven” en “Voorlichting profielkeuze leerjaar 2”. Ook wanneer u niet kunt komen ontvangen we graag een reactie van u via het ouderportaal.

Het aanmelden voor deze avond kan tot woensdag 9 januari 2019. U zult begrijpen dat het van groot belang is dat u deze avond aanwezig bent.

Zet u de datum vast in uw agenda?
M.J. Bakker, decaan

 
 

KIEZEN VAN EEN VERVOLGOPLEIDING  
     
  Leerlingen van klas 4 zijn al druk bezig met het zoeken van een vervolgopleiding die bij hun wensen en ambities past. Veel MBO’s hebben opendagen en bieden de mogelijkheid om een dagje mee te lopen op het MBO.

Mogelijkheden die we aanbevelen als lob-ers en decanen. Daarnaast moeten alle 4e klas leerlingen hun digitale doorstroomdossier (DDD) invullen. Daarvoor hebben ze een mailtje gehad met de inloggegevens. Dit DDD is één van de voorwaarden om ingeschreven te worden op een MBO. Als de leerling het DDD heeft ingevuld, wordt het doorgestuurd naar de mentor en daarna gaat het terug naar leerling en ouder(s)/verzorger(s). Wanneer leerling en ouder(s)/verzorger(s) akkoord gegeven hebben, gaat het DDD naar het MBO.

De andere voorwaarde om toegelaten te worden op het MBO is het invullen van het aanmeldingsformulier. Zorg dat je ruim voor 1 april bent aangemeld bij een MBO en het DDD hebt ingevuld, dan voorkom je teleurstelling bij de aanname.

Weet je nog niet goed welke opleiding je wilt gaan volgen, neem dan contact op met de lob-er van je team. Op donderdag 17 januari organiseren we in de sporthal van De Meerwaarde weer de jaarlijkse Scholenmarkt. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met een ruim aanbod MBO’s uit deze regio.

 
 

KERSTVIERING: NU EFFE NIET!?  
     
  Woensdag en donderdag wordt de kerstviering weer opgevoerd. Het thema is: “Nu effe niet!?”.

Misschien herken je het wel. Je bent druk met school, vrienden, werk, hobby’s en er is eigenlijk geen plek meer voor andere dingen. Toen Maria van Jezus moest bevallen, was er voor haar en Jozef nergens plek. Jozef klopte op alle deuren. Er was geen plaats voor Jezus.

In de kerstviering staan we hierbij stil en vragen we jou: maak jij plek voor Jezus? Of nu effe niet?

 
 

BOEKENPRAAT  
     
  DE WITTE STIP
– GERARD VAN GEMERT (B-BOEK, VOETBAL, KENIA) -

Dit keer een B-boek in de boekenpraat, met een mooi, indrukwekkend en spannend verhaal. Een verhaal wat je meesleept in de wereld van Onesmus. Dit verhaal heeft een open einde en nodigt je uit om ook deel twee te lezen; “de rode bal”. Eerst zal ik Onesmus aan jullie voorstellen, lees je mee?

Onesmus is een jongen die opgroeit in Kenia. Zijn ouders zijn arm en kunnen met hun stukje land net genoeg geld verdienen om het gezin eten te geven. Onesmus leeft in armoede, gaat naar het dorpsschooltje, past op zijn kleine broertje of zusje en als het oogsttijd is moet hij zijn ouders helpen op het land. Onesmus heeft een grote droom, zijn witte stip aan de horizon, en dat is profvoetballer worden. Elk momentje vrije tijd speelt hij met zijn vrienden voetbal op het zandveldje naast school. Soms gaat hij bij een training kijken bij de voetbalschool een dorpje verderop, maar vaak wordt hij daar weggestuurd door de boze directeur. Op een dag komen er scouts naar de voetbalschool en wordt er een team van dorpsjongens gevormd om een partijtje tegen de voetbalschool te spelen. Onesmus en zijn vriend Jamar mogen mee doen. Onesmus gaat het meteen aan zijn vader vertellen. Dit is zijn kans om indruk te maken op de scouts, of kijken die mannen alleen maar naar de jongens van de voetbalschool? Onesmus is vastbesloten om heel goed zijn best te doen.

Zou zijn droom werkelijkheid worden?

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE EXAMENCOMMISSIE

REKENTOETS LEERJAAR 4  
     
  De tweede week na de kerstvakantie (14 t/m 18 januari) wordt de rekentoets afgenomen in leerjaar 4. Deze rekentoets moet door alle leerlingen gemaakt zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een diploma.

Het resultaat wordt bij Kader en GT op de cijferlijst vermeld. Bij de Basisberoepsgerichte leerweg wordt het cijfer op een aparte cijferlijst vermeld. Alle leerlingen uit leerjaar 4 maken de rekentoets en krijgen hier via de e-mail informatie over.

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

BEZOEK BUTCHERS  
     
  Met de ENTREE (MBO1) opleiding Assistent Horeca, voeding- of voedingsindustrie zijn we bij Butchers geweest. Dit is een groot vleeswarenbedrijf dat op de Harselaar is gevestigd. We werden ontvangen door de locatiedirecteur Albert Wilbrink. We werden rondgeleid door chef-slager Rienk.

In de kantine moesten we eerst formulieren invullen om te bevestigen dat we gezond zijn en een geheimhoudingsverklaring. Daarna moesten we een (wegwerp)overall aantrekken, plastic overschoenen aandoen en een haarnetje op. Na het handen wassen en het desinfecteren van de onderkant schoenen en handen konden we door het toegangspoortje het bedrijf bezoeken. Bij de verpakkingsafdeling, high care, het lijkt wel een ziekenhuis, werd het bovenstaande nogmaals herhaald! We werden het bedrijf rondgeleid vanaf ontvangst goederen, rauw vlees, tot het verzenden van de rookworsten naar de supermarkten. Bij de ontvangst goederen zagen we grote bakken (1m3) met stukken vlees, mooi vlees en vetstukken. Het vlees werd gesneden en daarna gemengd met kruiden en zout. Daarna werden de varkensdarmen gevuld.

Na het vullen werden de worsten opgehangen om gedroogd te worden. Na het drogen worden de worsten op beukenhout gerookt. Dit gebeurt met lage temperatuur, omdat de worsten anders vanbinnen niet gaar worden. Na het roken gingen de worsten in de blastchiller. Dit is een snel-terug-koeler. Voordat we de verpakkingsafdeling op mochten, moesten we opnieuw een jas aan, ander haarnetje en weer wassen en desinfecteren van de handen. Op de verpakkingsafdeling worden de rookworsten verpakt in allerlei verschillende verpakkingen. De rookworsten worden gemaakt vanaf augustus tot en met februari van elk jaar. Vanaf februari tot augustus worden er barbecue worstjes gemaakt in vele soorten en maten. Wat de leerlingen bij is gebleven:

  • Strenge hygiëneregels

  • Hoe worsten worden gemaakt

  • Veiligheid

  • Geur van rookworst door het hele bedrijf

  • Beetje naar gevoel van de rauwe vlees.

Ons volgende bezoek zal zijn bij Vermaat Catering. Dit is in grootte het vierde cateringbedrijf in Nederland.

Luca, Matthias, Pascal, Geline, Marjolijn, Soraya en Dhr. Odink

 
 

STAGE MOB/PIE  
     
  De leerlingen uit de vierde klassen van de afdeling MOB/PIE zijn bezig met hun stage. De twee weken voor de Kerstvakantie draaien ze mee in een bedrijf dat past bij hun opleiding of waar ze op het mbo mee verder willen gaan.

Het is wel wennen voor ze, want ze moeten vroeg beginnen en op drukke dagen moeten ze ook lang blijven. Tijdens de stage proberen de docenten bij alle leerlingen op bezoek te gaan, zodat we een indruk krijgen van hun functioneren. Terwijl de leerlingen uit klas 4 bezig zijn met hun stage en vervolgopleiding, gaan de PSO lessen gewoon door. Deze leerlingen moeten de komende maanden hun keuze maken voor de afdeling waar ze in klas 3 naartoe willen. Op de foto krijgen enkele leerlingen uitleg over de verlichting van een auto.

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl