MEERweten - week 22 - 2018

29-05-2018

WEEK 22 - 28 mei t/m 3 juni 2018

WEEKOPENING

Quotes  
     
 

Deze week zijn alle derdeklassers op werkweek en in de onderbouw is er projectweek. Geen standaard lesrooster waarin we tijdens het eerste blok de dagopeningen kunnen doen. Daarom deze week de openingen in de vorm van korte quotes die we met de leerlingen kunnen delen, ook het begin van sportieve activiteiten, werkweek, excursie, etc..

 

 
 

MAANDAG 28 MEI

Ik ben met jullie

Mattheus 28: 20

DINSDAG 29 MEI

Geloof Hoop en Liefde

1 Korinthe 13:13

WOENSDAG 30 MEI

Geniet...

Prediker 9: 9

DONDERDAG 31 MEI

Jullie Vader

Mattheus 6: 8

VRIJDAG 1 JUNI

Ik ben met jullie...

Mattheus 6: 7

 

 

AGENDA

 
 

maandag 28 mei
Aanvang excursieweek (leerjaar 3)

 
 
 
 

maandag 28 mei
Aanvang projectweek (leerjaar 1 en 2)

 
 
 
 

maandag 4 juni
Rekentoets leerjaar 3 (t/m vrijdag 8 juni)

 
 
 
 

donderdag 7 juni
Gala leerjaar 4

 

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

Meneer Scheele (1GT) per 1 juni met pensioen  
     
  Na ruim 42 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben gaat meneer Scheele per 1 juni met pensioen. Na zijn militaire diensttijd begon hij zijn werk in het onderwijs op 1 augustus 1976 als leraar LO aan de Christelijk Technische school in Amersfoort. Naast deze baan gaf hij ook nog les op de Mariaschool, een school voor Basisonderwijs in Amersfoort. In 2003 maakte hij de overstap naar de Christelijke school voor Basisvorming Christiaan Huijgens. Deze school is na allerlei fusies samengegaan met andere scholen en is uiteindelijk onderdeel geworden van De Meerwaarde. Naast docent Lichamelijk Opvoeding heeft hij Biologie/Verzorging en Rekenen gegeven. De laatste jaren genoot hij van zijn lessen Talenttijd waarin hij samen met leerlingen de lekkerste dingen maakte. Naast zijn lesgevende taken heeft hij nieuwe collega's gecoacht en heeft hij op het Pluspunt veel leerlingen individueel begeleidt. Meneer Scheele was en is iemand die gelooft in de leerling en er alles aan deed om zijn leerlingen binnenboord te houden. Hij gaat nu genieten van z'n verdiende pensioen. Hij heeft genoeg te doen, zo zegt hij, zijn vogels vragen de nodige aandacht, zijn tuin, maar bovenal zijn familie. Hij kan zichtbaar genieten van zijn gezin en zijn kleinkinderen. We wensen meneer Scheele een hele goede tijd toe!  
 

Excursieweek 2018  
     
  Vandaag zijn, veelal vroeg in de morgen, de leerlingen van leerjaar 3 vertrokken naar hun bestemming voor de excursieweek: Terschelling, de Duitse Eifel, de Veluwe en omstreken, Engeland, Normandië, de Ardennen, Zuid-Frankrijk, Italië en Tsjechië. Met de leerlingen zijn ook ruim 50 collega's op pad om onze jongeren in binnen- en buitenland te begeleiden. Wij wensen leerlingen en collega's een prachtige week toe!  
 

GALA 2018  
     
  Het is bijna zover: HET GALA 2018: Donderdag 7 juni a.s. vanaf 17.00 uur. Dan komen onze eind examenleerlingen in de mooiste en ludiekste voertuigen en natuurlijk dressed to impress naar De Meerwaarde voor ONS GALA. Ruim 300 leerlingen hebben zich hiervoor opgegeven en meer dan 160 voertuigen zullen er te zien zijn. Het wordt een fantastisch feest en een mooi Meerwaarde evenement. Het is zeker de moeite waard om langs de route of bij de school te komen kijken naar de aankomst van onze leerlingen. Iedereen van harte welkom om dit spektakel te gaan zien.
LET OP: parkeren bezoekers kan NIET bij De Meerwaarde. Verkeersregelaars wijzen u de weg.
 
 

PSO keuze klas 1  
     
  De leerlingen die nu in klas 1 zitten, hebben dit schooljaar alle afdelingen/profielen gezien die er zijn op onze school. 5-6 weken zijn ze in een afdeling geweest tijdens de PSO les. Die PSO les is één keer in de week.

De laatste periode is net gestart. Er zijn in totaal 6 profielen op De Meerwaarde. In klas 2 gaat uw kind verder onderzoeken welk profiel bij hem of haar past. Dan gaat uw kind een langere periode lessen volgen binnen dat profiel en kan hij/zij in een jaar tijd niet alle afdelingen nog eens zien. Altijd zijn er afdelingen bij waar uw kind zich niet thuis voelt, dat soort werk past niet bij hem of haar. Naar die afdeling gaat uw kind dan ook niet meer tijdens de PSO les.

In week 24 en 25 (de tweede en derde week van juni) zal uw kind op school een keuzeformulier invullen. Daarin moet hij/zij aangeven bij welke twee profielen zij volgend jaar de PSO les wil volgen. Daar is geen eerste of tweede keus in. De groepen, per profiel, worden zo ingedeeld dat ze in beide periodes ongeveer even groot zijn. De leerlingen gaan in een periode van ongeveer 11 weken naar deze afdeling en wisselen na die periode naar de tweede afdeling. Daarna (ongeveer begin februari) geven ze een voorlopige profielkeuze door. Naar welke afdeling denken ze dan in klas 3 te willen. Mochten leerlingen nog twijfelen, hebben ze ook de mogelijkheid om nog kort bij een derde afdeling te gaan kijken. In januari is er ook een voorlichtingsavond voor de ouder(s)/verzorger(s). U krijgt dan informatie van de decaan en kunt de afdelingen gaan bezoeken. Dit alles moet ervoor zorgen dat uw kind een keuze kan maken voor een profiel in de bovenbouw. Dat is dan ongeveer in maart. Dan maken de leerlingen de definitieve profielkeuze en volgen ze nog lessen in de afdeling die ze gekozen hebben voor klas 3.

De profielen die we aanbieden:
Economie en ondernemen
Groen
Zorg en Welzijn
Techniek: bouwen, wonen en interieur
(BWI)
Techniek: mobiliteit en transport (M&T)
Techniek: Produceren, installeren en energie (PIE)

Dit hele proces komt in de loop van volgend schooljaar en u zult daar tijdig over worden geïnformeerd. Voor nu is het een keuze maken voor twee profielen waar uw kind verder kennis mee wil maken. Praat u er thuis eens over.
M.J Bakker, decaan onderbouw
 
 

inleveren schoolboeken  
     
  Dit schooljaar wordt de inname van de leerboeken wederom door onze boekenleverancier verzorgd, de firma Osinga de Jong. Dit betekent dat de inname centraal plaatsvindt volgens een inleverrooster.
De leerlingen ontvangen via school de volgende informatie hierover:

Een inleverbrief met instructies.
Een lijst met de boeken die ingeleverd moeten worden.
Een inleverrooster. Daarop is te zien wanneer de klas van uw kind de boeken in moet leveren.

Inname data:
 
14 juni - volgens innamerooster Alle leerlingen die definitief geslaagd of gezakt zijn.
5, 6, 9 juli - volgens inname rooster Leerlingen uit leerjaar 1-3 en leerlingen die herexamen gedaan hebben.


Het is belangrijk dat uw kind in één keer alle boeken inlevert die op de inleverlijst staan. Boeken die niet op de lijst staan, mag uw kind thuis bewaren. Als boeken onbruikbaar (dat betekent: niet meer uit te geven aan een volgende leerling) of niet ingeleverd worden, krijgt u een rekening. Uw kind krijgt dan een ondertekende inleverlijst mee naar huis zodat u op de hoogte bent dat er nog kosten in rekening worden gebracht. De factuur ontvangt u later via onze administratie. Wilt u mee helpen dat uw kind alle boeken op de juiste datum en tijd inlevert?
Alvast bedankt.
Teamleiders en afdeling facilitair van De Meerwaarde.
 
 

Wat moet je doen als het alarm afgaat?  
     
  We vinden het belangrijk dat in geval van calamiteiten iedereen weet wat hij moet doen. Bij calamiteiten gaat het brand/ontruimingsalarm af. Vroeger werd dan sowieso het hele gebouw ontruimd. Sinds kort kunnen we het brand/ontruimingsalarm echter ook voor een deel van het gebouw af laten gaan. Dat kan bij sommige specifieke calamiteiten voldoende zijn. In geval van twijfel wordt altijd het hele gebouw ontruimd. Wat moet je nu als leerling doen bij het afgaan van het brand/ontruimingsalarm? Van de leerling wordt verwacht dat hij/zij direct met de docent naar de aangegeven verzamelplaats gaat.  Leermiddelen, jassen en tassen worden achtergelaten.

De verzamelplaatsen worden aangeduid met het volgende bord:

Het kan nu dus ook zo zijn dat niet het gehele gebouw ontruimd hoeft te worden. Alleen de afdeling/verdieping waar op dat moment het alarm afgaat moet dan ontruimd worden. De overige afdelingen, waar het alarm niet afgaat, worden wel op de hoogte gebracht door middel van het omroepsysteem. Op de afdelingen waar het alarm niet afgaat blijven de leerlingen in hun klas/op hun afdeling zitten. Mocht het toch nodig zijn om ook deze afdelingen te ontruimen, dan zal ook hier het alarm geactiveerd worden. Het is belangrijk dat de leerlingen echt naar de verzamelplaats gaan. Als er groepen direct buiten bij de ingang/uitgang bij het gebouw blijven staan, kan dat onveilig zijn en is het gebouw niet bereikbaar voor hulpdiensten. Bovendien blijkt dat als er niet doorgelopen wordt bij de ingang, de ontruiming langzamer verloopt. Dit komt omdat de groep voor de deuren de doorgang belemmerd. Het is daarom in het kader van de veiligheid belangrijk echt naar de verzamelplaatsen te lopen.

Waar is dan de verzamelplaats? Als het hoofdgebouw of de sporthal ontruimd moet worden is de verzamelplaats bij het bord (zie afbeelding hierboven) achter de sporthal. Voor de tijdelijke huisvesting is de verzamelplaats bij het bord in de tuin vlak bij het duurzaamheidsstation. We benadrukken nogmaals dat de verzamelplaats te allen tijden gebruikt dient te worden in verband met de veiligheid en om de eventuele hulpdiensten vrij baan te geven. Het kan gebeuren dat de calamiteit van dien aard is dat het verblijven op de hierboven genoemde verzamelplaatsen ook niet verantwoord is. Het hoofd BHV (herkenbaar aan zijn velgekleurde hesje met opschrift Hoofd BHV) zal dan nadere instructies geven over waar heen te verplaatsen.

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE EXAMENCOMMISSIE

Centraal Examen  
     
  Onze vierdejaars zijn klaar met hun Centraal Examen. Op woensdag 13 juni is de uitslag van het examen. De leerlingen die niet geslaagd zijn, worden voor 17:00 uur gebeld. De mentor zal deze leerlingen daarna thuis bezoeken om de eventuele mogelijkheden voor een herkansing te bespreken. Om 19:00 uur worden de geslaagde leerlingen op hun eigen afdeling verwacht voor het uitreiken van hun voorlopige cijferlijst. Let op: Voor 18:00 uur worden verder geen mededelingen gedaan over de uitslag.  
 

Rekentoets klas 4  
     
  Komende donderdag of vrijdag maken de leerlingen (die zich hiervoor opgegeven hebben) de rekentoets. De betreffende leerlingen hebben bericht gehad over dag en tijd.  
 

Rekentoets klas 3  
 
  In week 23 maken alle leerlingen van leerjaar 3 de rekentoets.  
 
 
 

NIEUWS - VAN ONDERNEMERS IN DE SCHOOL

Cnip bij Caroles  
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

Sollicitatiegesprekjes in het engels  
     
  Afgelopen vrijdag hebben we een sollicitatiegesprekje in het Engels moeten doen. Dit hoorde bij de taaltaak "On the job". Ik was best wel zenuwachtig vooral omdat we het gesprek moesten doen met mensen die we niet kenden, maar het ging wel goed. De rest van de klas was ook best wel zenuwachtig, maar bij de meesten ging het ook wel goed.  
 

Landschappen  
     
  We moesten op internet vijf landschappen opzoeken en die moesten we uitprinten en je moest er één uitzoeken en er een schets van maken. Ik heb gekozen voor het stadsgezicht. Toen moesten we het op een A3 schetsen en het heel licht uitgummen. En toen moesten we de schets verven. In de schets zit ook een blow up, dat is een voorwerp wat je vergroot. Er moesten in je schets veel verschillende kleurtinten, met de kleurtinten kun je de details maken. Als de kleur blauw is voor je landschap is de kleur voor je blow up oranje. Je moet de tegenovergestelde kleur nemen voor je blow up van je landschap. Met de kleur van de blow up verf je ook de lijst van de tekening.
Marith Ooms uit klas 2gt4
 
 

Optische illusie fotografie bij CKV  
     
  Leerlingen van klas 3 volgen momenteel bij het vak CKV weer een workshop bij fotograaf Niek Michel. Samen kijken we naar 'trucjes' in de fotografie waardoor er een bijzonder of soms zelf onmogelijk beeld ontstaat.
De leerlingen gaan na de uitleg zelf aan de slag en komen er al snel achter dat dit ook een andere manier van denken vereist. De foto's moeten zo geënsceneerd worden, dat het lijkt of de personen op de foto aan stoepranden hangen of op lantarenpalen staan. Goed kijken en precies neerzetten levert mooie plaatjes op!
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl