MEERweten - week 38 - 2016

19-09-2016

 

WEEK 38

20 september t/m 26 september 2016

 
 
 

dag-OPENINGEN:::
 

GENADE

   

Vorige week hebben we de 5 belangrijkste ‘delen’ van de Bijbel besproken. Deze week denken we na over misschien wel het allerbelangrijkste woord uit de Bijbel: genade.

Genade heeft alles te maken met Gods onvoorwaardelijke liefde, met vergeving en met wat Jezus voor ons deed. Deze week meer daarover!

 

 
  Maandag 19 SEPTEMBER

Psalm 103: 8 – 10

 

Gratis, maar niet goedkoop
  Dinsdag 20 SEPTEMBER

Lucas 15: 11-24

  Open armen
  Woensdag 21 SEPTEMBER

Johannes 8: 3-11

  Geen veroordeling
  Donderdag 22 SEPTEMBER

Lucas 23: 39-43

  100% genade
  Vrijdag 23 SEPTEMBER

Efeziërs 2: 8

  Onvoorwaardelijk
 
 



week-AGENDA:::
 

   

woensdag 21 september
voorlichtingsavond PTA leerjaar 3 basis/kader

woensdag 21 september
3e voorlichtingsavond dyslexie leerjaar 1 VMBO

maandag 26 september
voorlichtingsavond PTA leerjaar 3 GT

maandag 26 september
voorlichtingsavond PTA leerjaar 4 GT

maandag 26 september
CKV voorstelling leerjaar 3

dinsdag 27 september
voorlichtingsavond PTA leerjaar 4 basis/kader

dinsdag 27 september
SWITCH project (t/m vrijdag 30 september)

 

 

 

nieuws SCHOOLBREED:::
 

• POLITIECONTROLE

     

 

In de komende weken zal de politie in de omgeving van de school extra gaan controleren.

Container omtrappen? Op de stoep fietsen? Afsnijden? Met je bromfiets op het fietspad?
Het levert je een bekeuring op.

 
   
 

• CONTACTAVOND LEERJAAR 1 VMBO

   

Woensdag 5 oktober is er een contactavond voor de ouders/verzorgers van 1GT, 1K en 1B.

Naast een klassikaal moment met de mentor is er een workshop naar keuze. De ouders/verzorgers krijgen over de mail een uitnodiging. In die uitnodiging staan de begintijden en worden de diverse workshops kort beschreven. Aanmelding gaat via het ouderportaal.

 
 

• WAT DOEN WE TEGEN PESTEN?

   

Deze week is het ‘De week tegen pesten’. In deze week wordt in heel Nederland aandacht besteed aan de gevolgen van pesten en aan het voorkomen van pesten.

Op De Meerwaarde proberen we het hele jaar te voorkomen dat er gepest wordt en dat doen we op verschillende manieren. Onder andere:

  • In verschillende teams wordt deze week aandacht besteed aan niet-pesten.

  • Volgende week komt Switch op school met de voorstelling ‘Survivors’. De klassen van leerjaar 1 krijgen deze voorstelling te zien en na de voorstelling gaan de acteurs mee de klas in om te praten over pesten. Het gaat dan niet alleen over de vervelende gevolgen van pesten, maar ook over wat je zelf kunt doen om pesten te voorkomen.

  • Alle teams zijn na de zomervakantie begonnen met een introductieprogramma. Hierbij vonden we het vooral belangrijk om elkaar goed te leren, want als je elkaar kent en respecteert ... dan is er geen reden om te pesten!!

  • Bij de lessen ‘leefstijl’ staat je eigen manier van leven centraal; welke keuzes maak jij als je goed voor jezelf en een ander wilt zorgen? Hier leer je om na te denken over de gevolgen van wat je doet. (en van wat je niet doet…)

  • Elk team heeft een anti-pest-coach. Deze APC heeft snel in de gaten als de sfeer in een klas minder veilig wordt en samen met de mentor en andere docenten kan hij of zij een plan maken om in te grijpen.

  • Bij dit ‘ingrijpen’ maakt een APC gebruik van ons ‘Anti-pest-protocol’. In dit protocol staat beschreven waarom we tegen pesten zijn, welke factoren een rol kunnen spelen en hoe we ingrijpen als we merken dat er toch gepest wordt.

  • In oktober doen we mee met de Week van de Veiligheid. Deze Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door de Gemeente Barneveld en de politie. Verschillende activiteiten laten jongeren en volwassenen dan zien hoe je je eigen veiligheid en die van de ander kunt vergroten. Pesten en risico’s van sociale media komen dan ook aan de orde.

  • In het voorjaar komt Switch opnieuw op school; dan is het thema: Sociale media.

 
 

WIJ HOUDEN NIET VAN PESTEN!

     

 

Wij willen graag dat iedere leerling zich prettig voelt in de klas en de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Pesten hoort daar niet bij!

Switch komt daarom voor alle klassen (VMBO) van leerjaar 1 op 27, 28, 29 en 30 september op school met de theaterproductie ‘SURVIVORS’.

Op deze dagen zullen jonge acteurs in de sportzaal een theaterstuk spelen over een pestsituatie op school. Daarna leiden ze een talkshow met de zaal en afsluitend geven de acteurs een gastles aan elke klas.
Met dit Switch-project willen we vooral laten zien waarom wij als school tegen pesten zijn. Bovendien kun je leren wat je kunt doen als je gepest wordt of ziet dat iemand anders gepest wordt.
Je volgt het programma met je klas en je mentor. Van je mentor hoor je wanneer je met je klas aan de beurt bent.
Wil je alvast meer weten? Kijk dan op www.switchweb.nl

 
   
 

• JONGE MANTELZORGERS

   

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 20 procent van alle jongeren en kinderen jonge mantelzorger is. Iedereen kent wel een jonge mantelzorger.

‘Hoi, ik ben Sanne. Ik ben 13 jaar en mijn zusje zit in een rolstoel. Mijn zusje vindt het zo gezellig als ik thuis ben. Dus ga ik nooit met vriendinnen mee.’

Wat is een jonge mantelzorger?
Sommige kinderen hebben thuis iemand die ziek is. Hun vader of moeder of een broer of zus, opa of oma. Die kinderen worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Misschien ken jij/ kent u iemand die jonge mantelzorger is. Of is één van uw kinderen jonge mantelzorger of ‘brusje’: broertje of zusje van. Het is een groot verschil of je taken in huis hebt die je gewoon als kind moet doen, of dat je verantwoordelijk bent voor het huishouden. Verantwoordelijkheid die niet past bij de leeftijd of ontwikkeling drukt zwaar op de schouders en kan overbelasting veroorzaken.

Wat is ziek?
Iemand kan op heel veel verschillende manieren ziek zijn:

- in z’n lichaam of in z’n hoofd
- vanaf z’n geboorte of door een ongeluk
- doordat hij alcohol of drugs gebruikt
- kort, lang of z’n hele leven

‘Hallo. Ik ben Thomas. Mijn moeder is soms heel vrolijk en gezellig. Maar soms ligt ze ook dagen in bed. Dan moet ik voor mezelf zorgen: op tijd naar school gaan, boterhammen klaarmaken en het huishouden. En dan zorg ik voor mijn moeder, dat ze op tijd eet en haar medicijnen inneemt.’

Ken jij/ kent u iemand die mantelzorger is?
Misschien ben jij wel mantelzorger of ken jij iemand die een jonge mantelzorger is. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar er zijn veel jonge mantelzorgers, mogelijk ook in jouw klas of op jouw school. Je hoeft de zorg niet alleen te dragen. Het kan helpen om je mentor te vertellen over jouw thuissituatie of die van jouw vriend of vriendin. Het steunpunt Mantelzorg van Welzijn Barneveld kan ondersteunen door de zorg eens op een rij te zetten en te kijken waar er mogelijkheden zijn om de mantelzorgtaken te verminderen. Mogelijk kunnen we iemand inzetten die een aantal taken van jou overneemt. Ook biedt Welzijn Barneveld jaarlijks een ontmoetingsmoment voor jonge mantelzorgers. Tijdens een gezellige activiteit ontmoet je andere jonge mantelzorgers met wie je kunt praten over jouw situatie thuis en van hen horen hoe zij met bepaalde omstandigheden omgaan.

‘Ik ben Daan. Mijn vader drinkt. Niet een beetje, maar heel veel. Ik durf er niet met anderen over te praten, bang voor wat ze ervan zullen vinden. Het liefst doe ik maar alsof er niets aan de hand is.’

Voor meer informatie kun je bellen of mailen naar Alinda van den Top.
Tel: 0342-745004 of mail a.vandentop@welzijnbarneveld.nl


Meer informatie:
- www.welzijnbarneveld.nl/mantelzorg
- www.survivalkid.nl
- www.jong-zorgen.nl
- www.brusjes.nl
- www.drankjewel.nl
- www.113online.nl 

 
 

 

 

 

nieuws vanuit de TEAMS:::

 

• PSO Groen

   

Tijdens de praktische sector oriëntatie lessen bij Groen hebben de leerlingen een tuintje aangelegd voor het vak aanleg en onderhoud, waarbij ze moesten samenwerken om tot een mooi eindresultaat te komen.

Tijdens de lessen bij Groen krijgen de leerlingen lessen in bloemschikken, in de keuken, tuin en met de dieren.

Hierdoor krijgen ze een goed beeld van het werken in de groene sector. Ook de beroepen en die daarbij horen komen aan de orde.

 
 

• EERSTE CREATIE VAN DIT SCHOOLJAAR IN 1GT

   

De eerste GT klassen startten dit schooljaar bij Beeldende Vorming met het maken van een klein tekeningetje, met daarin hun naam en hun hobby.
Deze tekeningetjes zijn samengevoegd in een grote lijst en hangen op het lesplein van 1 GT.

Kom vooral even kijken hoe vrolijk alle leerlingen hier "aan de muur hangen"!

 
 

• BEZOEK AAN HET GEMEENTEARCHIEF KLAS 1P4

   

Wij hadden een opdracht waar we de hoogte van verschillende torens op moesten zoeken. Wat is de hoogste toren van Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden.

Ook was één van de vragen; wat is de hoogste toren van jullie woonplaats. Dat is hier in Barneveld natuurlijk de toren van de oude kerk. Op internet zijn we op zoek gegaan naar de hoogte, maar dit was nergens te vinden. We hebben toen wat rond gebeld en zijn uiteindelijk uitgekomen bij het gemeentearchief. We zijn daar uitgenodigd om het zelf te onderzoeken. Daar zijn we erachter gekomen dat de toren 55 meter hoog is.

 
 

PRAKTIJKONDERWIJS EN VERPLEEGHUIS NORSCHOTEN

     

 

Leerlingen uit leerjaar 4 en 5 van het praktijkonderwijs, die het uitstroomprofiel Dienstverlening en Zorg volgen, krijgen praktijk- en theorieles bij verpleeghuis Norschoten (locatie Kweekweg). Samen met hun docent gaan zij elke maandag naar die locatie om hun vak te leren. Norschoten wil voor hen een onderwijsleerbedrijf zijn, er is sprake van een win-winsituatie.

De leerlingen kunnen leren in de "reële praktijk" en zullen dus met allerlei factoren leren omgaan tijdens hun werkzaamheden. De leerlingen voeren werkzaamheden uit in de schoonmaak, hulp bij activiteiten e.d.

Door de hulp van de leerlingen, heeft het verzorgend personeel extra tijd voor de bewoners.