Barneveldse Bouwopleidingen


24-1-2022

Barneveldse Bouwopleidingen (BBO) volgend schooljaar van start

Direct na de zomervakantie start voor het studiejaar 2022/23 de Barneveldse Bouw Opleiding(en) (BBO). BBO biedt vakopleidingen tot timmerman en metselaar (MBO niveau 2 en 3) met een modern concept waarin studenten werkend leren en lerend werken. De bouwsector is geholpen met de inhoudelijk optimale afstemming van theorie en praktijk waarbij studenten bovendien persoonlijk en gericht begeleid worden. BBO wordt mogelijk gemaakt via een nauwe samenwerking in Barneveld tussen de regionaal betrokken opleidingsbedrijven in de bouw, ReVaBo Oosterbeek en Bouwmensen Amersfoort, en het betrokken onderwijs, MBO Amersfoort en De Meerwaarde.

Dieuwke De Jong is als teamleider verantwoordelijk voor MBO-locatie De Meerwaarde waar momenteel de bouwopleidingen worden verzorgd. Wat is nu voor haar de meerwaarde van de ontwikkeling van BBO ten opzichte van de huidige situatie? “Het mooie van BBO is dat het voortbouwt op de huidige samenwerking in Barneveld en daar boven op nieuwe kansen voor studenten biedt. Wij bieden nu al aan de Zonnebloemstraat onder verantwoordelijkheid van MBO Amersfoort MBO-opleidingen in de bouwtechniek aan. Inhoudelijk werken we onder andere samen met ReVaBo Oosterbeek en Bouwmensen Amersfoort. Nu gaan we een stap verder. Gedurende het opleidingstraject zal de begeleiding van de praktijkopdrachten en simulaties voor een belangrijk deel op locatie verzorgd kunnen worden door ervaren praktijkinstructeurs van ReVaBo en Bouwmensen.  Dan heb je dus niet alleen de inhoud van het opleidingsprogramma afgestemd, maar ga je écht samenwerken. En daar gaan studenten meer in hun eigen beroepspraktijk van leren. ” Het onderwijs wordt op deze wijze zinvol en betekenisvol. Daarnaast blijft ook het onderwijs dichtbij betrokken bij alle nieuwe  en actuele ontwikkelingen in de bouwsector . En daarmee bieden we nog meer eigentijds onderwijs aan!

Piet Koppelaar is directeur van ReVaBo Oosterbeek en ziet voordelen voor studenten én bouwbedrijven in Barneveld en omgeving. “Dit nieuwe concept is echt beter en motiverender voor jongeren. Het speelt tegelijkertijd in op een behoefte die Bouwmensen Amersfoort en wij als ReVaBo merken bij onze zo ongeveer tweehonderd lid-bedrijven. Met BBO komt de opleiding in Barneveld qua werken en leren als het ware nog dichter op de huid van de studenten. Je zult merken dat er bovendien daardoor studenten nog beter en gerichter begeleid worden. En dan zijn er ook nog kansen met BTO, de Barneveldse Techniekopleiding. Daar worden voor de bouw aanpalende opleidingen aangeboden als bijvoorbeeld installatietechniek. We willen als samenwerkende partners in BBO op termijn onder één dak met BTO. Bovendien kunnen we ook qua opleidingsaanbod dan nog beter inspelen op de enorme marktvraag die ontstaat bij onderwerpen als energietransitie en duurzaamheid. De link van de opleidingen installatietechniek bij BTO en de bouw bij BBO is een logische en snel gelegd. Samen kunnen we studenten of zoals BTO dat noemt ‘talenten’ op die thema’s samen beter bedienen met nieuwe cross-overs en keuzemodules.”

Marjan van Lagen van VANLAGEN Metselwerken BV en Anne van Driesten van Driesten Harskamp Bouwbedrijf vallen Koppelaar bij. Marjan vertelt dat ze nu al de nodige studenten van MBO-locatie De Meerwaarde heeft rondlopen. “En als je dan even een gesprekje hebt en interesse toont, dan merk je direct hoe belangrijk naast de werkomgeving ook een motiverende leeromgeving is. Ze leren gewoon beter en met meer plezier als ze direct kunnen zien waarom het belangrijk of handig is wat ze leren. Niet alleen voor ons, maar ik denk voor de hele bouwsector speelt de ontwikkeling van BBO prima in op de enorme behoefte aan goed opgeleide jongeren. Jongeren die gemotiveerd zijn en kunnen starten en doorgroeien in de bouw. Echt goed daarom dat in Barneveld deze samenwerking zo van de grond komt.” Anne Van Driesten benadrukt ook dat bredere plaatje: “Perfect hoor. We bouwen nu bij De Meerwaarde aan een prachtige duurzame techniekhal waar basisschoolleerlingen en leerlingen van De Meerwaarde onderwijs gaan krijgen in wat ze dan ‘de 7 werelden van Techniek’ noemen. Zo mooi heb ik het nooit gezien. En dan krijg je straks vervolgens in één keer door kansen bij BBO, hoe mooi wil je het hebben? Hier wordt door onderwijs en bedrijfsleven gezamenlijk letterlijk aan een doorlopende leerlijn voor de bouw in Barneveld gebouwd. Dit motiveert enorm, het is echt goed voor die jongeren en ik bouw graag mee, maar dat geldt denk ik voor de hele sector!”.

Wethouder Bennie Wijnne is blij met het ontstaan van BBO. Hij ziet BBO als een prachtige ontwikkeling voor de bouwsector in Barneveld en omgeving. Ook onderstreept hij de kansen naar de toekomst in de samenwerking van BBO en BTO. “Luister, ik kom zelf uit de praktijk en ben op het MBO begonnen. Niet alleen ben ik daarmee een levend voorbeeld van hoe je kunt leren als je daarvoor in de praktijk kansen krijgt, maar vooral wil ik daarmee onderstrepen hoe belangrijk deze ontwikkelingen zijn voor de Barneveldse jongeren van nu en wat daarin aan potentieel ontstaat voor de toekomst. Voor Barneveldse jongeren biedt de start van BBO en straks de samenwerking met BTO inhoudelijk echt mooie toekomstgerichte kansen en het zou helemaal geweldig zijn als het ons samen lukt BBO en BTO onder één dak te brengen. Voor het bedrijfsleven is dit grote klasse en ook voor de samenleving, want vergeet niet deze MBO-jongeren zijn straks de dragers van de techniek waar wij in wonen en mee leven. Wij zullen zelf individueel, als samenleving en als werkgevers in Barneveld en omgeving van hen afhankelijk zijn bij het realiseren van bestaande en nieuwe ambities. Dan kun je heel concreet denken aan het realiseren van een groot aantal nieuwe woningen, het uitrollen van de energietransitie en andere verduurzamingsopgaven. Daarbij zijn mensen die het werk kunnen doen van essentieel belang.” 

< Terug Meer actueel >